Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Napstert ismét szerzői jogok megsértésével vádolják

Kütyük

A Napstert ismét szerzői jogok megsértésével vádolják

Az ingyenes (és illegális) file-csere nagy úttörője ugyan áttért a fizetős és legális szolgáltatások oldalára, most mégis hasonló cipőben jár, mint pár éve.

Egy kicsiny vállalat, a Sightsound Technologies perelte be a digitális zenék online értékesítésével foglalkozó Napstert üzemeltető vállalatot. A Sightsound számos olyan szabadalom birtokosa, melyek digitális dalok és videók online való letöltéséhez és eladásához kapcsolódnak. Állításuk szerint a Napster olyan, jogvédelem alatt álló technikákat használt fel, melyekért nem fizetett.

A Sightsound egyike azon vállalatoknak, melyek voltaképp semmi mással nem foglalkoznak, csak abból élnek, hogy a szabadalmi hivatalnál levédetnek bizonyos, a „digitális világgal” kapcsolatos elgondolásokat, aztán ezeket licencelik, illetve beperlik azokat a cégeket, melyek megsértik ezen szabadalmakat. Számos esetben kritizálták már a hasonló vállalatokat, melyek olyan alapvető eljárásokat védtek le, mint az elektronikus kereskedelem vagy a streaming videó. Az elégedetlenség és az egyértelmű pénzhajhászási célok ellenére számos ilyen eset ért a jogtulajdonos sikerével véget, maga a Sightsound is nyert már ilyen pert a Bertelsmann leányvállalatával, a CDNow-val szemben (az eset után 3,3 millió dolláros megállapodást volt kénytelen kötni a nagyvállalat a Sightsounddal).

A jelen esetben érintett két cég egyébként korábban már közel állt a megállapodáshoz, de a Napster még többet akart ugyanazért a licencelési összegért, számolt be a Sightsound az előzményekről. Azt is megpendítette, miben gondolkodik, gondolkodott a Napster üzemeltetője: online videoeladást szeretett volna indítani. Ez el is képzelhető, mivel míg az internetes zeneboltok területén már jelentős telítettség van, addig ugyanez a jelenség filmek tekintetében még egyáltalán nem jelentkezett. Úgy tűnk azonban, hogy ezzel lesz egy kicsi gond: a Sightsound.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés