Connect with us

Hirdetés

technokrata

A magyar internetezési szokások

Kütyük

A magyar internetezési szokások

Az internetezésre fordított idő fokozatosan növekszik; a diákok körében az internetezés leggyakoribb és legfontosabb helyszíne az iskola, a dolgozók inkább az otthoni hozzáférést használjak.

Magyarországon az internetezők körében az otthoni internetezés számít a legelterjedtebbnek. Az Internet-használók közel fele [47 százaléka] a lakásában [is] szokott internetezni, s legnagyobb hányaduk számára az igénybe vett kapcsolatok között az otthoni az elsődleges. Az ˝online népesség˝ bizonyos kiemelt csoportjaiban azonban eltérőek a használati szokások – emelték ki a BellResearch kutatói. A 15-24 éves eltartottak körében például az iskolai hozzáférés áll első helyen, jóval megelőzve minden egyéb hozzáférési pontot. Tíz internetező diákból közel nyolc az iskolában [is] használja a Világhálót, és 40 százalékuk számára a legfontosabb hozzáférési pontnak is ez számít, míg otthon csak minden negyedik tanuló szokott internetezni – igaz, számukra ez utóbbi az elsődleges használati helyszín.

Munkahelyi szokások
Az aktív dolgozóknál eltérő a helyzet: körükben az otthoni internetezés a leginkább elterjedt, 63 százalékuk a családi számítógépén [is] szokott internetezni, s minden második használó ezt tekinti elsődlegesnek, míg munkahelyen valamivel kevesebben böngésznek az Interneten.

Viszonylag ritkának számít az otthoni, munkahelyi és iskolai infrastruktúrán kívüli hozzáférések használata, bár a hazai felhasználók körülbelül negyede [elsősorban a tanulók] olykor barátaik, ismerőseik számítógépét is használják, a nyilvános internetezési lehetőségeket – a könyvtárak, teleházak, Internet-kávézók kapcsolatait – kevesebb mint egytizedük veszi igénybe.

Időfaktor
Átlagosan 6 és fél órát töltenek hetente hálóböngészéssel a hazai felhasználók. A korcsoportokat jellemző értékeket összehasonlítva a kutatók rámutattak: legtöbbet a 35-44 és a 25-34 évesek interneteznek [7,8, illetve 7,7 óra], őket a legfiatalabb, 15-24 éves korosztály követi 6,8 órás átlaggal, míg a 45 év felettiek kevesebb mint 5 órát fordítanak internetezésre hetente. A jelenlegi használók 43 százaléka több időt tölt a Világhálón, mint egy évvel korábban [nagyobbik részük lényegesen többet], a használati idő csökkenéséről csupán minden hatodik válaszadó számolt be.

Ügyintézés
Az elektronikus kormányzati szolgáltatások és tartalmak lakossági használata – a fokozatosan bővülő kínálat dacára – Magyarországon még gyerekcipőben jár, a különféle ügyek intézésében az Internet egyelőre csekély szerepet tölt be. Az utóbbi egy évben a hazai internetezők alig egyhatoda vette igénybe a kormányzati és önkormányzati honlapokat hasznos információk megszerzésére, és ehhez hasonló arányt mutat az ilyen weboldalakról nyomtatványokat letöltők száma. Az információs szolgáltatásokat és adatbankokat egyelőre ennél is kevesebben veszik igénybe, míg a kutatásban vizsgált egyéb funkciók között a közérdekű kérdésekhez való hozzászólás lehetőségét használják ki a legkisebb arányban.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés