Connect with us

Hirdetés

technokrata

Internetről kezdeményezett telefonhívások – olcsón és jó minőségben

Kütyük

Internetről kezdeményezett telefonhívások – olcsón és jó minőségben

A Skype, napjaink egyik leggyorsabban népszerűsödő szoftvere már lehetővé teszi, hogy ne csak internetes kontaktokat hívhassunk fel (ingyen), hanem már vezetékes hálózatba irányuló hívásokat is kezelni tud.

A Newswireless online hírportáljának egyik újságírója lelkendezve számolt be arról, hogy Angliából közel tíz percet beszélt egy párizsi ismerősével, amiért alig tíz angol centet fizetett. Mindezt a Skype révén tehette meg, annak a szoftvernek a segítségével, amit a Kazaa fejlesztői hoztak létre. A Sharman Networks sokat szidott peer to peer hálózati megoldása pár hónapja ugyanis egy VoIP programban is nagy szerepet kapott: internetes beszélgetéseket képes lebonyolítani, teljesen ingyen. Minden, amire szükségünk van, az a szoftver, egy fülhallgató és egy mikrofon (e sorok írója rendszeresen órákat szokott átbeszélgetni, kikerülve a hazai szolgáltatók zsebeinek megtömését), s máris igen jó minőségben lehet csevegni egy másik PC-tulajdonossal.

Niklas Zennstrom, a Skype igazgatója nemrég jelentette be, hogy a szoftver képes vezetékes (és mobiltelefonos) hálózatokkal is felvenni a kapcsolatot, azaz olyan embertársainkkal is kapcsolatot teremthetünk a modern technika révén, akik nem rendelkeznek számítógéppel (vagy Internet-előfizetéssel). Mindez az alig két hete elérhető, legújabb Skype változattól próbálható ki, mely szoftver akár a Terminal Download adatbázisából is letölthető.

A szoftver egyébként azonnali üzenőkliensként is használható, de legfontosabb szolgáltatása természetesen az internetes hangátvitel. A program internetes és Internetről kiinduló hívások (SkypeOut) kezelésére képes, ám vezetékes vagy mobiltelefonos hálózatból egyelőre még nem lehet Skype-felhasználót elérni. Mindez azonban biztosan változni fog; a szoftver jelenleg béta állapotban tartózkodik ugyan, de a fejlesztők azonban gőzerővel dolgoznak az alkalmazás jobbá tételén. A piac ugyanis hatalmas lehetőségeket rejt magában: már 15 milliónyian töltötték le az alig fél éve létező Skype-ot, s a felhasználói létszám igazi felfutása még csak most jön…

Térjünk kicsit vissza az Internetről indított, de vezetékes vagy mobiltelefonos hálózatba érkező hívásokra. Ezek természetesen nincsenek ingyen, az ide vonatkozó tarifákat mindenki megtalálhatja a Skype oldalán. Tájékoztatásul: Magyarországon bruttó 0,034 eurócenttért (8,5-9 forint) telefonálhatunk vezetékes hálózatba, és bruttó 0,184 eurócentet (46-50 forint) kell percenként fizetni, ha mobiltelefont akarunk hívni. Ezek talán nem a legjobb tarifák a világon (bár, ha hozzávesszük, hogy emellé már előfizetési díjat nem kell fizetni…), de ha megnézzük, hogy például egy vezetékes ausztrál, kanadai, kínai, német, osztrák vagy USA-beli telefonszám 3,5 forintért hívható (Európából), akkor talán nem is kérdés, hogy van létjogosultsága a technológiának. A bankkártyás fizetés száz százalékos biztonságú, igyekezett a potenciális ügyfeleket meggyőzni a fejlesztésért felelős cég; közlésük szerint egy harmadik, külső partner kezeli és hitelesíti a fizetési eljárásokat.

Az online telefonálás azonban továbbra is ingyenes, egy próbát mindenképpen megér, ha rendelkezünk fülhallgatóval (hangfalakkal) és mikrofonnal, érdemes megnézni, mit tud a Skype!



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés