Connect with us

Hirdetés

technokrata

Jönnek a lítium-ion akksiknál kétszer nagyobb kapacitású cink-oxid akkumulátorok

Kütyük

Jönnek a lítium-ion akksiknál kétszer nagyobb kapacitású cink-oxid akkumulátorok

Az Intel közismerten komoly összegeket fordít a különböző üzemanyagcella fejlesztési projektjeire, de emellett a cink-oxid mátrix technológiára is odafigyel.

A világ legnagyobb chipgyártójaként jegyzett vállalat egy bizonyos ZMP (Zinc Matrix Power) nevezetű vállalattal társulva olyan újratölthető cink-oxid energiatároló megoldásokat fejleszt, melyek a várakozások szerint egy napon majd a manapság oly széles körben használt lítium-ion akkumulátorok helyébe léphetnek.

A hagyományos lítium-ion akkumulátorok átlagosan körülbelül 280 Wh/l energiatermelésre képesek, ezzel szemben a jelenleg elérhető cink-oxid prototípusok már 600 Wh/l-es mutatóval rendelkeznek, vagyis egy adott méretű lítium-ion és cink-oxid akkumulátor közül az utóbbi több mint kétszer akkora kapacitással rendelkezik és kétszer annyi ideig képes működtetni egy adott elektronikus berendezést.

Egyelőre gondot jelent, hogy a cink-oxid megoldásokat nem lehet olyan sokszor feltölteni, mint a hagyományos akkumulátorokat, de a fejlesztők azt mondják, hogy a cink-oxid akksik 2006-ban történő elterjedéséig ezen problémát könnyedén orvosolni lehet. Előrejelzések szerint már az első évben mintegy 5-6 millió cink-oxid akkumulátor fog gazdára találni világszerte.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés