Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mobil akkumulátorok: a jövő a lítium-kén technológiáé

Kütyük

Mobil akkumulátorok: a jövő a lítium-kén technológiáé

Egy bizonyos Sion Power nevezetű cég úgy véli, hogy a jövő modern akkumulátorai lítium-kén (Li-S) alapúak lesznek és kiváló energiaforrást biztosítanak majd az egyre nagyobb fogyasztású mobil elektronikus eszközöknek.

A napokban megrendezett Windows Hardware Engineering Conference (WinHEC) keretein belül a vállalat munkatársai már be is mutatták az újdonság első mintapéldányait.

Mint ismeretes, a manapság forgalomban lévő hordozható elektronikus eszközökben lítium-ion, illetve lítium-polimer alapú akkumulátorok teljesítenek szolgálatot, azonban ezen akksik kapacitását a gyártók nem tudják olyan mértékben növelni, mint amilyen rohamosan nő az eszközök fogyasztása.

Az akkumulátor technológiák két legfontosabb jellemzője a tömegre levetített energia (Watt-óra/kilogramm), illetve a méretre levetített energia (Watt-óra/liter). Az újgenerációs lítium-kén akkumulátorok elméletben 50 százalékkal jobb Watt-óra/liter mutatóval, illetve akár négyszer jobb Watt-óra/kilogramm mutatóval rendelkeznek, mint a hagyományos lítium-ion akksik. Ahogy említettem, ezek elméleti maximumok, melyeket mindeddig nem sikerült elérniük a fejlesztőknek, azonban a lítium-kén akkumulátorok már most jobb specifikációkkal büszkélkedhetnek, mint lítium-ionos társaik.

A lítium-kén akkumulátoroknak jelenleg az az egyik legnagyobb hátrányuk, hogy mindössze százötvenszer lehet újratölteni őket, azonban a kutatók már javában dolgoznak a probléma megoldásán. Az első ilyen újfajta akksik várhatóan 3-5 éven belül jelennek majd meg a kereskedelmi forgalomban.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés