Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kútba esett a Microsoft ellen irányuló zeneletöltési együttműködés

Kütyük

Kútba esett a Microsoft ellen irányuló zeneletöltési együttműködés

Steve Jobs nemet mondott az iPod zenelejátszó kompatibilitásának kiterjesztésére, közvetve pedig egy, a Microsofttal szembenálló egyezség létrehozására.

Két hete tett ajánlatot Rob Glaser, a RealNetworks vezérigazgatója, melyben taktikai szövetséget ajánlott Steve Jobs-nak. Levélben azt javasolta az Apple vezérének: tegyék elérhetővé a RealNetworks felhasználóinak, hogy az iPodon hallgathassák meg (nem az iTunes-tól vásárolt) dalaikat; cserébe a RealNetworks elsődleges zenelejátszóként az Apple eszközét fogja javasolni. Az üzenet kitért arra is, hogy nem kivitelezhetetlen a dolog, hiszen mindkét cég ugyanazt az audioszabványt, az AAC-t támogatja.

Már akkor is úgy tűnt, hogy Steve Jobs keményen el fogja hárítani a RealNetworks próbálkozását; annak ellenére, hogy Glaser burkoltan megfenyegette a Macintosh-t fejlesztő vállalat vezérét. Eszerint amennyiben nem jöhet létre a szövetség, az akár oda is vezetheti a RealNetworks-öt, hogy partneri kapcsolatot hozzon létre a Microsofttal; mivel ez utóbbi cég médialejátszó szoftverének támogatottsága folyamatosan emelkedik.

Csütörtökön aztán hivatalosan is bejelentette az Apple főnöke, hogy elutasítja a RealNetworks ajánlatát, arra hivatkozva, hogy egy ilyen alku üzletileg nem lenne előnyös a vállalat számára. A részvényesek számára évente megrendezésre kerülő találkozón Jobs kijelentette, hogy az iPod más zeneszolgáltatások számára való megnyitása kezdeti és folyamatos költségeket is kiróna az Apple-re, ami nem érné meg a cégnek. Persze a vállalatvezető a digitális zenelejátszók terén szerzett 40-50 százalékos piaci részesedés tudatában magabiztosabban teheti ki magát egy komolyabb megmérettetésnek a Microsofttal szemben.

Egyáltalán nem meglepő az, hogy az Apple oldalára igyekezett állni Glaser: a RealNetworks vezetője is tisztában van az Apple elsőségével. Ez azonban nem feltétlenül marad így: a Microsoft már korábban sejtetni engedte, hogy saját zeneboltot fog nyitni az Interneten, s az egyik legnagyobb hanglemezkiadó, a Sony is hasonló tervekkel rendelkezik az idei évre. A távol-keleti óriás terveit segíti, hogy ez utóbbi igen erős a (szórakoztató)elektronikai eszközök fejlesztésében, készítésében és eladásában is, így nemcsak az iTunes zeneáruháznak, hanem az iPodnak is képes komoly konkurenciát támasztani.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés