Connect with us

technokrata

Képzőművészet Magyarországon – átfogó virtuális tárlat

Kütyük

Képzőművészet Magyarországon – átfogó virtuális tárlat

Elkészült a Képzőművészet Magyarországon című szabad hozzáférésű webhely kibővített és korszerűsített változata.

A rendszeresen bővülő honlap jelenleg 431 művész és számos középkori ismeretlen mester 5.167 alkotásának digitális reprodukcióját tartalmazza, melyekhez magyar és angol nyelvű műelemzések és tárlatvezetések társulnak. Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium pályázati, és a KFKI Csoport szponzori támogatásával, a Magyar Elektronikus Könyvtárért Egyesület közreműködésével létrehozott virtuális gyűjtemény szakmai célokat is szolgál azzal, hogy kiinduló pontjává, majd a későbbiekben részévé válik egy hiteles adatokkal feltöltött, a múzeumi munkában használható műtárgy adatbázisnak.

Magyarországon – történelme során többször változó határai között – az európai kultúrával erős kölcsönhatásban lévő, annak áramlatait mindig visszatükröző, de sajátos jegyekkel rendelkező képzőművészet jött létre. Ennek a művészetnek egyaránt részesei és alakítói voltak azok, akik – származásuktól függetlenül – az országban alkottak, valamint azok a magyar művészek, akik pályájuk jelentős részét külföldön töltötték ugyan, de működésükkel befolyásolták a hazai fejlődést. Nagy értékei ellenére a magyarországi műalkotások nem eléggé ismertek külföldön, de sajnálatos módon itthon sem. A Képzőművészet Magyarországon honlap kiváló eszköz arra, hogy az Internet lehetőségeinek a felhasználásával pótolja ezt a hiányt, bemutassa az egyes korszakokat, az alkotókat és legfontosabb műveiket, a művészettörténeti hátteret és összefüggéseket, tanároknak és diákoknak, a hazai és külföldi érdeklődőknek és a kutatás képzőművészethez kapcsolódó szakértőinek.

A képek között böngészve, a művészek életrajzait és a képekhez fűzött magyarázatokat olvasva lehetővé válik a magyarországi festészet és szobrászat teljes vonulatának áttekintése, a töredékesen megmaradt románkori falfestményekkel és faragványokkal kezdve, folytatva a gótikus és reneszánsz miniatúrákkal, szárnyasoltárokkal és síremlékekkel, majd a barokk, klasszicista és nemzeti romantikus korszakok alkotásain keresztül eljutva egészen a 19. század végén kezdődő és a 20. század első felében tetőző gazdag stíluskínálatig. A különböző alkotók életrajza mellett életművük áttekintésére is lehetőség van. A művészek, a művek és az összefüggések megismerését tárlatvezetések segítik, de a honlapon kereshetünk téma, kor, stílus, szerző, vagy a műalkotás címe szerint, és található művészeti kislexikon is, helységnév azonosító táblázat, letölthető katalógus, múzeumi lista. Az alkotásokból saját képeslapot is szerkeszthetünk és küldhetünk – mutatta be a honlap érdekességeit Jaskó István, a fejlesztést és működtetést magára vállaló KFKI Csoport kommunikációs igazgatója.

Elgondolkodtató adat, hogy az oldalnak a ´97-es elindulása óta több mint egymillió látogatója volt, akiknek négyötöde az angol nyelvű változatot tekintette meg. Ez is jelzi, hogy a magyar művészeti értékek megjelentetése iránt milyen hatalmas az érdeklődés külföldön. A kitűnő minőség és a nagyszerű alkotások méltó képviselői a magyar kultúrának. Ezt a tárgyi anyagot tárlaton, bemutatón soha semmilyen más eszközzel nem volna lehetséges így kiállítani, a látogató különleges élményhez, tudáshoz és értékhez juthat. Megtiszteltetés a KFKI Csoport számára, hogy a honlap létrehozásához hozzájárulhatott. Ennek a hatalmas munkának központi alakja Krén Emil munkatársunk, akinek szakértelme, kitartása alapvetően meghatározta a kiváló végeredményt.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin