Connect with us

Hirdetés

technokrata

Űrkutatás, szex és atomfizika – Tudós hét a Gyalogló Chaten

Kütyük

Űrkutatás, szex és atomfizika – Tudós hét a Gyalogló Chaten

A magyar tudomány legjobb képviselői tartanak előadásokat a legkülönbözőbb tudásterületek közérdekű kérdéseiről és vitatják meg ezeket a felhasználókkal.

Egy szobában a szexológus, az atomfizikus, az űrkutató, a humánetológus, a nyelvész, és a mesterséges intelligencia nagykoponyája. Frivol? Nem az, mert a helye: a Gyalogló Chat – chat.gyaloglo.hu, és a szoba neve: Tudós hét. Ideje: 2004 8. hét (február 23-28-ig) minden este 6-8-ig.

A Guards, a Gyalogló Chat üzemeltetője a netrendőri és az újságírói hét megrendezése után a tudománynak szentel egy hetet. Naponta más szakterület kiválósága vendégeskedik a Gyaloglón, és a felhasználók minden nap más és más tudományágban kérdezhetnek és gyarapíthatják ismereteiket a chatszobában elhangzottak alapján. Egy hét alatt a széles választékból 6 területet választottak a szervezők. A kiválasztásban figyelemmel voltak az aktualitásokra, és a felhasználók igényeire, és a tudóshét megrendezésének a közege – az Internet – is téma-meghatározó volt.

A Guards célja, hogy mindenkiben, de elsősorban a Gyalogló Chat felhasználóiban, erősödjön a tudat, hogy a csevegés tud tartalmas beszélgetés is lenni, és a chat nagyszerű formája a szórakoztatva tanulásnak

Biológia

Csányi Vilmos: Az emberi természet biológiája
– Szeretet, harag, agresszivitás. Genetikai örökség, vagy kulturális hatások.
– Az ember legközelebbi rokonai a csimpánz és a bonobó. Genetikai szinten alig két százalék a különbség.
– A viselkedésben sokkal több… Minden faj, így az ember tulajdonságainak megértéséhez is a faj kialakulási története ad magyarázatot.

Fizika

Jéki László: Univerzumtól a mikrosütőig. Sugárzunk és sugároznak.
A radioaktivitással kapcsolatos ismereteink még csak száz éve gyűlnek, ezért hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a radioaktivitás valami modern találmány, emberi csinálmány. Gondolatainkban a radioaktivitás szó mellé joggal társul az atom szó. Sokakban viszont irracionális félelem él mindennel kapcsolatban, ami ˝atom˝, legyen az atomerőmű vagy orvosi vizsgálat.

Űrkutatás

Szentpéteri László: Mindennapi űreszközök, Kozmikus rózsák, Marskutatás.
Miért is?
– mert ma már elképzelhetetlen a telefonálás és a televíziózás távközlési műholdak nélkül,
– mert a termésbecslés, az árvíz és katasztrófavédelem napjainkban jelentősen támaszkodik az űrfelvételekre,
– mert az időjárás előrejelzés napjainkban már elképzelhetetlen lenne meteorológiai műholdak nélkül,
– vagy a közlekedés és a navigáció a navigációs műholdak nélkül.
Végiggondolta-e valaki, hogy az olyan anyagok és eszközök, mint a teflon, az alufólia, a napelemek, vagy bizonyos speciális processzorok megjelentek volna-e az űrtechnika igényei nélkül? S gondolt-e Ön arra, hogy a fentieken túl az űrtevékenység speciális lehetőséget teremt az oktatásban, sőt üzletet is jelenthet akár egészen kicsi vállalkozásoknak is?

Szexológia

Ritteródesz Erzsébet: Net, szex, jól fekszenek?
A szexológia, mint a nemek viselkedésének és viszonyának tudománya, fontos szerepet tölt be az egyének és közösségek életében, Művelése, fontos, és izgalmas terület. A szexterápia főleg a nemi viselkedés korrigálására, a szexuális probléma megszüntetésére, a szexuális kommunikáció áttanulására irányul, de kaphatóak szexuáltechnikai tanácsok is.

Nyelvtudomány

Bódi Zoltán: Kopik vagy fejlődik a nyelv, Van-e chatnyelv
Nyelvében él a nemzet:
Milyen nyelv a chat nyelve? Milyen nemzet a chatelők nemzete? Az emberi nyelvek egyik legérdekesebb vonása, hogy folyamatosan változnak, méghozzá az egyes ember számára jórészt észrevétlenül. A nyelvi változás célját, értelmét mindmáig nem tudjuk. Van olyan nézet, miszerint a nyelv egyre egyszerűsödik, mások szerint meg éppen bonyolultabb lesz. Ez a ˝szegényedést˝ a ˝romlását˝ jelenti?

A mesterséges intelligencia (MI)

Tatai Gábor: Miért beszélgetünk a chat bottal?
Hogyan lesz intelligensebb a Mesterséges Intelligencia?
– A kognitív pszichológia, a számítástudomány, a klasszikus matematika és a formális nyelvészet határterületein egy új tudományág bontakozott ki.
– Gépi tanulás, ágensek és multi-ágensek, természetes nyelvmegértés, beszédmegértés, robotok, kereső stratégiák, kétszemélyes játékok, chat botok.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés