Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nokia: új számítástechnikai laboratórium a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen

Kütyük

Nokia: új számítástechnikai laboratórium a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen

A mobil operációs rendszerek és alkalmazások oktatására kialakított laboratórium tovább erősíti a Nokia és a BME kutatás-fejlesztési együttműködését.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Villamosmérnöki és Informatikai Karának Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékén Dr. Csepeli György, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium politikai államtitkára avatta fel a mobil operációs rendszerek oktatására és alkalmazásfejlesztés céljára kialakított számítástechnikai laboratóriumot, mely része annak a több mint 50 millió Forint értékű kutatás-fejlesztési és oktatási támogatásnak, amelyet a Nokia nyújtott az Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszéknek. A mostani támogatás a Nokia és a BME között 1998 óta fennálló kapcsolat szerves része.

Dr. Pap László stratégiai rektorhelyettes köszöntőjében elmondta: ˝A BME nagy hangsúlyt helyez a stratégiai ipari kapcsolatok kialakítására, melyek lényege az alapkutatás és az alkalmazott kutatás-fejlesztés egymásra épülésének segítése. Az egyetemek és az iparvállalatok kapcsolatának szorosabbra fűzése révén növekszik a felsőoktatás közvetlen gazdasági szerepe˝.

Bakos Balázs, a Nokia kutatás-fejlesztési igazgatója szerint a laboratórium létrehozása több célt is szolgál: ˝Az új laboratórium egyrészt megfelelő infrastrukturális alapot biztosít egy a Nokia és a BME közös munkája nyomán létrejövő új választható tantárgy oktatásához, gyakorlati és versenyképes tudást biztosít a hallgatóknak, valamint támogatja az egyetem és a Nokia között futó kutatás-fejlesztést˝.

A ˝Szoftverfejlesztés Mobil Eszközökre˝ című választható tantárgy 2003 őszén indult, és nemzetközi szinten is újdonságnak számító speciális szaktudást biztosít a kutatás-fejlesztés területén. Ennek keretében a hallgatók megismerkedhetnek a mobiltelefonokra történő szoftverfejlesztés alapjaival, valamint közvetlen programozási tapasztalatra tehetnek szert olyan kommunikációs technológiákról, mint a GPRS, Bluetooth, MMS. A Nokia adományát képező 20-20 darab Nokia 6600-ás és Nokia 3650-es készülék segítségével a hallgatók első kézből kaphatnak információt a Symbian operációs rendszerről, a nyílt szoftverplatformokról és a Nokia Series 60 telefonok architektúrájáról.

Dr. Vajk István, az Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék vezetője elmondta: ˝A tanszék fontos törekvése, hogy a hallgatók naprakész tárgyi tudást is szerezzenek egyetemi tanulmányaik során. A labor kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy egy rendkívül dinamikusan fejlődő területen – a mobil eszközök szoftverfejlesztése területén – a hallgatók a legkorszerűbb technológiai környezetben ismerjék meg a szakma rejtelmeit. A tanszék köszönettel tartozik a Nokiának azért a sokoldalú támogatásért, amit az elmúlt öt évben a tanszéknek nyújtott˝.

Az Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék a ˝Legjobb alkalmazás Symbian-on˝ címmel az első szemeszterben versenyt indított a Szoftverfejlesztés Mobil Eszközökre tantárgyat felvevő diákok között. A beérkezett pályamunkák közül az öt legjobb alkalmazást – egy keresztrejtvény szoftvert, egy beszédprogramot, egy MIDI szerkesztőt, egy GPS térképet és egy torpedó játékot – a Nokia egy-egy Nokia 6600 telefonnal jutalmazta.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés