Connect with us

Hirdetés

technokrata

MyTunes – mentsük le a védett zenéket!

Kütyük

MyTunes – mentsük le a védett zenéket!

Az Apple iTunes zenelejátszója a megvásárolt dalokat mások számára is meghallgathatóvá teszi, ám másolatokat nem lehet(ett) róluk készíteni. Kivéve, ha feltelepítjük a nemrég megjelent MyTunes programot, mellyel lehetőség nyílik a védett tartam ˝megszerzésére˝.

Még májusban írtunk arról, hogy az Apple által indított zeneáruház dalait lejátszó iTunes nevű szoftvert a cég elgondolásának nem megfelelő módon is használni kezdték. A felhasználók ugyanis rájöttek, hogy a zenék helyi hálózaton való megosztásának lehetőségét nem túl nagy munka árán ki lehet terjeszteni az Internetre – ezek után pedig bárki letöltheti a korábban megvásárolt zenéket; ingyen. Az Apple úgy találta, hogy túlságosan káros ez a lehetőség az iTunes-ban: a cég megjelentetett egy frissítést, mely korlátot szab a file-cserélgetésnek. Az update telepítése után már csak helyi szinten válnak megoszthatóvá a dalok, Interneten keresztül nem.

Vissza a jelenbe

Egy független szoftverfejlesztő a napokban kiadott egy olyan alkalmazást (MyTunes), mellyel újra szabadon lehet garázdálkodni a megvásárolt dalokkal. Az iTunes ugyanis alapból úgy van kialakítva, hogy a zenéket más is meghallgathatja, nemcsak az, aki megvette őket. Ez úgynevezett streamingben, azaz zenefolyamban élvezhető, aminek rögzítésére eddig nem nyílt lehetőség. A MyTunes azonban képes ebből rögzíteni a kívánt dalokat, s azokat a merevlemezre lementeni.

Ez azért jelent különös problémát az Apple-nek, mert az iTunes streaming zenemegosztását már igen széleskörben használják; főként munkahelyeken és iskolákban. A MyTunes telepítését követően azonban könnyen másolatokat is lehet készíteni a dalfolyamról, ám a lehetőség letiltása bizonyára heves tiltakozást váltana ki a felhasználókból. A szoftver létrehozója ugyanakkor tisztában van a jogi következmények várható hatásával, ezért weblapján mindenkit figyelmeztet a program illegális másolatok készítésére való használatából adódó felelősségre.

Az Apple szóvivői májusban csalódottságuknak adtak hangot, amiért a felhasználók idegenekkel osztották meg online megvásárolt zenéiket. Mint szóvivői útján elmondták, a szolgáltatás azért született meg, hogy az otthoni felhasználók megoszthassák családtagjaikkal, barátaikkal a zenéket – nem pedig illegális másolás céljából fejlesztették ki a lehetőséget. A mostani esetre hivatalosan még nem reagált az cég, de hogy Steve Jobs vállalata nem fogja kitörő lelkesedéssel üdvözölni a MyTunes-t, az biztosra vehető.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés