Connect with us

Hirdetés

technokrata

Megkezdődnek a perek a zenemásolókkal szemben

Kütyük

Megkezdődnek a perek a zenemásolókkal szemben

Az amerikai lemezkiadók szövetsége bejelentette, hogy hétfőn 261 pert indított – a szervezet szóhasználatával élve – az égbekiáltó jogsértések ügyében.

Az RIAA több millió dolláros kártérítési pereket indított meg hétfőn 261 ügyben egyszerre. Ez fordulópont lehet a zeneipar már közel három éve tartó, illegálisan másolókkal szembeni harcában. Elsősorban azért, mert a direkt konfliktust eddig kínosan elkerülték a kiadók, hiszen a másolók között számos CD-vásárló is található, és nem akarták a (leendő) ügyfeleket megalázni. Ennek az időszaknak azonban vége.

A bejelentés szerint a most indított körülbelül negyedezer peres eljárás csak az első hulláma annak a folyamatnak, mely további ezer ilyen ügyet fog elhozni a következő hónapokban. ˝Célunk nem a bosszú vagy a büntetés,˝ – mondta az RIAA elnöke, Cary Sherman – ˝csak azt szeretnénk elérni, hogy a peer to peer felhasználók hagyják abba a zenék illegális megosztását.˝

Arra már eddig is sokszor volt példa, hogy egyes ˝kalózgócokat˝ a hatóságokkal együttműködve felszámoltak, portálokat bezárattak, szervereket lefoglaltak, de hogy egyének ellen induljon valamiféle eljárás, az most fordul elő először. Az RIAA szerint az a probléma, hogy a Napstertől mostanáig tízmilliók szálltak be az illegális file-letöltések bizniszébe; például a már korábban bejelentett peres eljárások elrettentő mivolta ellenére csak a múlthéten 2,8 millióan töltötték le a Kazaa-t (a Download.com jelentése szerint).

Mekkora büntetésre számíthatnak azok, akikre a per végén rábizonyítják a törvénysértést? Az amerikai törvények szerint akár 150 ezer dollárral is lehet büntetni egy kihágást, ami irdatlan mennyiségű pénzeket is jelenthet. Az első körben ugyanis az RIAA olyan embereket citál bíróság elé, akik ezernél is több dalt osztottak meg az Interneten. Természetesen egy 150 millió dolláros büntetés behajthatatlan lesz az egyszeri felhasználókon, de az elvi lehetőség adott. A korábbi eljárásokat nézve, amikor a szervezet oktatási intézményekkel szemben lépett fel, többnyire megegyezéssel értek véget az ügyek, melyben az egyetemek vállalták, hogy 12-17 ezer dollár közötti büntetést fizetnek. Már most is születtek olyan előmegállapodások, melyben a perbe fogott emberek belegyeztek egy 3 ezer dolláros kártérítés megfizetésébe. Akik ebbe nem mennek bele, azokra később sokkal komolyabb összeg kifizetése is várhat.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés