Connect with us

Hirdetés

technokrata

Illegális file-letöltés: a zeneipar a nagyhalakra vadászik

Kütyük

Illegális file-letöltés: a zeneipar a nagyhalakra vadászik

Az online dalcserék, mely esetekben a felhasználók nem fizetik ki a zenékhez tartozó jogdíjakat, jogi eljárást váltottak ki az RIAA-ból. A hatalmas tábor miatt azonban a szervezet bejelentette, hogy csak a nagy mennyiséget forgalmazókra sújt le a törvény szigora. Mi számít nagynak, illetve havi pár tíz dal cseréje következmények nélkül megtehető?

Egy korábbi bírósági döntés értelmében a peer to peer file-cserélő eszközök teljesen legálisan működhetnek, ám az ezeket illetéktelenül használók ki lettek téve a törvény szigorának. Az amerikai kiadóvállalatok érdekeit képviselő szövetség, az RIAA ezt szinte azonnal ki is használta, s június 25-e és augusztus 8-a között 1075 idézést küldött egyes felhasználóknak. A (nick)neveket tartalmazó lista egy része az Interneten is megjelent.

A szervezet bejelentése szerint az első peres eljárások augusztus végén, szeptember elején indulhatnak meg – az RIAA közlése értelmében a különösen nagy mennyiségű tartalmat illegálisan megosztókat hurcolják bíróság elé. A zeneipar Damoklész kardja egy amerikai szenátornak, a kérdéssel foglalkozó bizottság vezetőjének, Norman Colemannek úgy nyilatkozott, hogy a ˝kis halakat˝ nem fogják perekkel zaklatni.

Az RIAA egyébként úgy jutott el az egyénekig, hogy egy szoftver révén ˝átnézte˝ a file-cserélő hálózatokon, különösen a Kazaa-n fellelhető anyagokat. Azon felhasználók, akik a szervezet mércéjével tekintve túlságosan sok tartalmat osztottak meg illegálisan, az RIAA célkeresztjébe kerültek. Először csak figyelmeztetésben részesültek, majd az egyesek által csak a zeneipar végrehajtó jobbkezének nevezett szervezet elkezdte a szolgáltatóktól kikérni azon, IP-cím alapján ˝bemért˝ felhasználók adatait Internet-szolgáltatóiktól, majd ezen információk nyomában idézéseket postázott ki.

Egyre többen szegezik neki az RIAA-nek a kérdést, mi dönti el, ki kerül ˝vérpadra˝, s kit ereszt ki karmai közül a szervezet. Sokan szorgalmazzák azt is, hogy a felderítésre használt szoftver váljon nyilvánossá.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés