Connect with us

Hirdetés

technokrata

A szolgáltatók mégsem állnak a file-csere mellé?

Kütyük

A szolgáltatók mégsem állnak a file-csere mellé?

Három hete írtunk a PeerCache technológiáról, mellyel az Internet-szolgáltatók jócskán tehermentesíteni tudják hálózataikat a file-csere jelentette adattömegtől (és nem mellesleg felgyorsíthatják a file-letöltést). A technológiát alkalmazó Wanadoo azonban most kútba ejtette a projektet.

Felmérések szerint a FastTrack – melyet többek között a Kazaa és az iMesh is használ – hálózati adatforgalma néha a rendelkezésre álló sávszélesség 70 (!) százalékát is megeszi. Ez pedig már olyan mérvű file-dömping, amivel költséghatékonyan nehezen tudnak megbirkózni az ISP-k. A PeerCache révén (amelyet kifejezetten a FastTrackhez hoztak létre) a szolgáltatók ideiglenesen eltárolhatják a peer to peer alkalmazások által gyakran letöltött csomagokat – jócskán mentesítve ezáltal az Internet-szolgáltatónak az Internet többi része felé kinyúló csápjait (egyben jelentősen csökkentve a hálózat fenntartási költségét).

A Hollandiában működő Wanadoo úttörőnek számított a Joltid által kifejlesztett PeerCache használatának tekintetében. Az ISP most mégis elvetette a szoftver alkalmazását, arra hivatkozva, hogy annak korábbi használata tulajdonképpen csak egy kísérlet volt. A háttérben azonban egyértelműen a cég párizsi vezetésének a szerzői jogokkal szembeni aggályai állnak – a Wanadoo nyomatékosan kijelentette, hogy nem akarja megsérteni ezen jogokat.

Pedig a felmérések szerint igencsak sokat segített a hálózat túlterheltségén: a Joltid által fejlesztett PeerCache-t az elsők között alkalmazó Wanadoo 0,8 terabyte-nyi adatot tárolt el a szoftverrel, ezzel pedig több mint 25 százalékkal volt képes visszafogni a nemzetközi vonalak terheltségét. Az IFPI, a nemzetközi kiadóipart képviselő szervezet szerint azonban az ideiglenes tárolás nem jelent felmentést a jogsértés alól – valószínűleg ennek az álláspontnak ˝köszönhetően˝ döntött úgy a holland ISP, hogy a továbbiakban nem folytatja a PeerCache licencelését.

Maga a szolgáltatás egyébként – legalábbis a Joltid alapítója, Niklas Zennstrom szerint – növekvő népszerűségnek örvend, a Kazaa alapítójaként is ismert úriember szerint három nagyobb európai Internet-szolgáltatóval is tárgyalnak a szoftver értékesítéséről. A PeerCache iránt jelenleg több mint 20 IPS érdeklődik, mondta Zennstrom.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés