Connect with us

Hirdetés

technokrata

Rekordmennyiségű letöltés az alternatív Opera böngészőből

Kütyük

Rekordmennyiségű letöltés az alternatív Opera böngészőből

A norvég illetőségű fejlesztőcsapat kijelentése szerint ebben az évben rekordot döntöttek a szoftver letöltését tekintve.

Annak ellenére, hogy – amint arról már korábbi hírünkben beszámoltunk – a Microsoft Internet Explorerének részesedése (szintén) átlépte előző határait, az Opera az idei évre rekordot döntött. A kijelentés azért is meglepő, mert még csak nyár közepe van, tehát 2003 majdnem fele előttünk áll még. A norvég források szerint azonban már több mint 10 milliószor töltötték le az alternatív böngészési felületre vágyók a szoftvert – idén.

A browsert fejlesztő csapat elsősorban nem az Internet Explorert használók táborából átpártolókban látja a további előrelépés lehetőségét, hanem a nemrég az AOL által bejelentett Netscape frissítésének befagyasztása hozhat számukra felhasználókat. Jon von Tetzchner, az Opera igazgatója a következőképp fejezte ki véleményét: ˝Csodálatos látni, hogy a világon egyre több felhasználót sikerül elcsábítani az Opera használatára – különösen annak tudatában, hogy olyan sok amerikai fedezi fel a Microsoft elavult böngészőtechnológiájának alternatíváját.˝

Az elsődleges piacot továbbra is a PC-ben látják, de a részesedés növekedéséhez hozzájárul a nem PC-s környezetek egyre komolyabbá válása is. A tenyérgépek, az interaktív televíziók és az egyéb, beágyazott termékek területei további előrelépést jelenthetnek annak az Operának, melynek alkotói szoftverüket az Internet Explorernél gyorsabbnak és kevésbé erőforrás-igényesnek tartanak.

Konkurencia

Az OneStat website szerint a teljes webező felhasználói bázisban mindössze 0,6 százalékos részesedéssel bír az Opera (szemben az Internet Explorer 95 százaléknál is nagyobb, a Netscape Navigator 2,5 és a Mozilla 1,6 százalékos részesedésével). Igaz, ezen számadatok csalókák valamelyest, hiszen a norvég böngészőt használók többnyire oly módon konfigurálják szoftvereiket, hogy azok távolról egy Internet Explorernek látszódnak (a website-ok megjelenítési kompatibilitása miatt). Az Opera legnagyobb felhasználó tábora egyébként Európára, az Egyesült Államokra és Japánra koncentrálódik.

Terminal berkekben

Egy gyors felmérést végeztünk a Terminal Download adatbázisában, hány olvasónk tette le voksát a norvég böngésző mellett. A szám kézzelfoghatósága végett összehasonlítottuk az Internet Explorer szerverünkről letöltött darabszámával is.

A 7.10-es Operát (Java-s és Java nélküli verziókkal együtt) összesen 1165-en ˝tették magukévá˝, a Terminal révén. A 6-os Internet Explorer dominanciája hazai berkekben is lehengerlő: a magyar és az angol változatokat összesen 55.152-szer töltötték le a kedves olvasók (ebből 45.364 darab a magyar változat volt).



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés