Connect with us

Hirdetés

technokrata

Jogi eljárások elé nézhetnek a file-cserélgetők

Kütyük

Jogi eljárások elé nézhetnek a file-cserélgetők

Az RIAA úgy döntött, jogi útra lép azon internetezőkkel szemben, akik illegálisan cserélnek zenét a Világhálón.

A Recording Industry Association of America, azaz az RIAA úgy döntött, hogy a törvény adta lehetőségekkel élve bíróság elé fogja idézni azokat, akik illegálisan cserélgetnek az Interneten zenét. Egy bejelentésében a szervezet közölte, hogy a következő hetekben több jogi eljárást is fog indítani azon egyének ellen, akik szerinte vétenek a szerzői jogok ellen. Különös figyelmet szentel az RIAA a peer to peer szolgáltatásokat használókkal szemben – olvasható a burkolt fenyegetés.

Már korábban beszámoltunk arról, hogy az RIAA kiküldte az első leveleket azon öt felhasználónak, akik illegálisan cseréltek nagymennyiségű zenét az Interneten. A felhasználók a Verizon ellen folyt (és az ISP számára negatívan végződött) bírósági eljárás nyomán válhattak az amerikai szervezet célpontjaivá. Ismeretes, hogy a Verizont arra kérte az RIAA, adja ki ügyfelei adatait, amit a szolgáltató megtagadott. Ezek után peres ügy kerekedett az eseményből, amit a Verizon elvesztett (illetve az RIAA megnyert).

A fentieket az tette lehetővé, hogy egy korábbi eljárás során a bíró kimondta, a file-cserélő szoftvereket író, fejlesztő cégek nem tehetők felelőssé azért, hogy a felhasználók illegális cselekedetekre használják azokat. A védelem a videomagnókhoz hasonlította a programokat: azért, mert kalózmásolatokat készít valaki vele, még nem lehet a gyártókat büntetni. Ellenben a bíróság úgy döntött, hogy az egyes személyek felelősségre vonhatók – azaz szabad kezet adott az RIAA-nek az internetezők felé. Ezt használja most ki tulajdonképpen a szervezet.

Jó kérdés, hogyan fogja a világon több tízmillióra tehető file-cserélőt mind a bíróság elé citálni az amerikai szövetkezet (de még az USA-t tekintve is jó pár millió emberről van szó). Valószínűleg csak példát szeretne statuálni, s elijeszteni az internetezőket az illegális letöltésektől.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés