Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az UWB eszközök és a 3G mobilok zavarják egymást

Kütyük

Az UWB eszközök és a 3G mobilok zavarják egymást

Az Egyesült Királyság rádiókommunikációs ügynöksége a napokban kiadott egy jelentést, mely szerint a közeljövőben napvilágot látó UWB (ultra wideband, ultra szélessávú) eszközök jelentős mértékben zavarhatják a harmadik generációs UMTS mobiltelefonok működését.

Az ügynökség szakértői ezen véleményüket arra alapozzák, hogy az elmúlt hetekben alapos tesztelésnek vetették alá a jelenleg forgalomban lévő harmadik generációs mobil készülékeket, valamint, néhány újgenerációs UWB eszközt. A jelentésből kiderül, hogy a két rendszer interferenciája elsősorban akkor lép fel, amikor egy harmadik generációs mobiltelefon egy UWB adó 5 méteres körzetébe kerül, ami főleg akkor lehet zavaró, ha a relatíve kis alapterületű otthonokban a lakók mind UWB eszközöket, mind 3G mobiltelefonokat használni kívánnak. Az interferencia adott esetben egyébként a hívás megszakadását is eredményezheti.

Szakértők szerint az elkövetkezendő időkben egyre több helyen helyeznek majd üzembe UWB eszközöket, tehát ezen eszközök 3G mobiltelefonokkal történő interferálása valós és komoly problémát jelent. Néhány éven belül ugyanis várhatóan számos otthonban feltűnnek majd azon UWB berendezések, melyek arra hivatottak, hogy vezetékek használata nélkül összekössék a lakásokban található különböző szórakoztató elektronikai berendezéseket. A rendkívül nagy sávszélességű UWB eszközöknek köszönhetően tehát a jövőben megoldható lesz, hogy például a nappaliban található DVD-lejátszó által biztosított kép a lakás különböző helyiségeiben elhelyezett televíziós készülékeken egy időben megjelenjen, még pedig mindenféle vezeték használata nélkül.

Egyelőre kérdéses, hogy mi lesz a probléma pontos megoldása, mindenesetre várhatóan mind a harmadik generációs mobil technológiákat, mind az UWB technológiákat optimalizálni fogják a káros interferencia elkerülésének érdekében.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés