Connect with us

Hirdetés

technokrata

Internet 2 – új sebességrekord

Kütyük

Internet 2 – új sebességrekord

Kutatók új sebességrekordot értek el az adatátvitel terén: több mint egy DVD-nyi adatot kevesebb, mint egy perc alatt tudtak átpréselni 10 ezer kilométeren.

A Stanford Linear Accelerator Center kutatói bejelentése szerint az üvegszálas kábeltechnológia révén 6,7 gigabyte-nyi adatot tudtak egy percnél is kevesebb idő alatt eljuttatni igen nagy távolságra. Az adatátviteli sebesség 923 megabit volt másodpercenként – ez egészen 58 másodpercig tartott, ugyanis ennyi időre volt szükség a 10 CD-nyi adat egyik pontból a másikba való eljuttatásához. Közel kétezerszerese ez a sebesség a ˝hagyományos˝ kábeles Internet-hozzáférés képességének (és duplája a tavaly év közepén elért 401 megabit/sec-es forgalomnak).

Maga az adatátvitel egyébként a napfényes Kaliforniából indult, egészen pontosan Sunnyvale-ből; a célállomás pedig Hollandia, Amszterdam volt. A 93 százalékos hatékonysággal lezajlott kísérletet a kutatók számára rendelkezésre álló, közel egymillió dolláros felszerelés tette lehetővé. Természetesen az is hozzájárult, hogy nem osztották meg a sávszélességet, és megváltoztatták az Internet protokoll (Internet 2) beállításait is.

Érdekességként érdemes megjegyezni, hogy 1984 óta minden évben megduplázódott az Interneten keresztül utaztatott információ mennyisége – mivel ez a trend a továbbiakban is hasonlóképpen alakul, szükség is van az egyre nagyobb és nagyobb sebességre az Internet gerincén.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés