Connect with us

Hirdetés

technokrata

A 4G már 2004-ben megérkezik?

Kütyük

A 4G már 2004-ben megérkezik?

A Visant Strategies elemzői úgy vélik, hogy bár egyelőre még a 2,5G és 3G mobiltelefonos technológiák is csak szárnyaikat bontogatják, nagyjából egy év múlva már a negyedik generációs mobil megoldások debütálása is küszöbön fog állni.

Az említett cég szakértői szerint világszerte több olyan előretekintő mobiltelefonos szolgáltató létezik, mely a harmadik generációs mobil megoldásokat túlontúl drágának és ezzel párhuzamosan nem túl hatékonynak találja, és úgy gondolkodik, hogy ezen megoldásokat gyorsan át kell ugrani, és mihamarabb fel kell ugrani a 4G vonatra. A Visant Strategies egyébként olyannyira optimista az üggyel kapcsolatban, hogy elképzelhetőnek tartja, hogy a 4G technológiákat egyes helyeken már az idei évben be fogják vezetni.

Az IP-alapú negyedik generációs mobiltelefonos technológiák a legtöbb gyártónál egyelőre még kísérleti stádiumban vannak, így független szakértők szerint megkérdőjelezhető, hogy ezen technológiákkal már az idén, vagy akár csak a jövő esztendőben találkozni fogunk. Különböző előrejelzések szerint a páratlanul nagy adatátviteli sebességgel kecsegtető 4G hálózatok még 2007-ben is csak mintegy 14 százalékos piaci részesedéssel, vagyis megközelítőleg 50 millió előfizetővel fognak rendelkezni. A 4G infrastruktúra kiépítésére egyébként 2007-ben várhatóan több mint 5 milliárd fognak fordítani világszerte.

Szakértők szerint a 4G közeljövőben történő debütálása ellenére a 3G korántsem nevezhető halott technológiának, melynek ékes bizonyítéka, hogy 2007-ben már várhatóan 90 millió W-CDMA előfizető lesz világszerte. Ezen előfizetők nagy része egyébként várakozások szerint elsősorban japán, illetve európai lesz. Ugyancsak említésre méltó, hogy a 4G várhatóan nem szorítja majd ki a piacról a WLAN (Wireless Local Area Network) megoldásokat, vagyis a két technológia képes lesz az egymás mellett élésre.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés