Connect with us

Hirdetés

technokrata

Internet hazánkban: 2003-ban növekedő támogatással

Kütyük

Internet hazánkban: 2003-ban növekedő támogatással

Az Internet-penetráció növelése, a távmunka terjesztése, a településeket és közigazgatási intézményeket összekötő közháló létrehozása, az ország versenyképességének növelése – többek között ez áll a programban. További részletek az IHM 2003-as terveiről.

Kovács Kálmán, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) vezetője azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy az IHM 2003-ban konkrét programokra 29 milliárd forintot fordít, ám összeg felosztása még nem történt meg véglegesen a pályázatok és együttműködési programok között. 2003-ban részben folytatják a 2002-ben megkezdett programjaikat, ám új területeket is bevonnak az informatikai fejlesztésekbe.

Az egyik legfontosabb feladat az Internet elterjedtségének növelése lesz: az IHM célja az, hogy 2005-re a háztartások egynegyede elérje a Világhálót, illetve valamennyi oktatási intézmény, iskola rendelkezzen minőségi Internet-hozzáféréssel. Ezen túlmenõen szeretnék elérni, hogy a közösségi hozzáférési lehetõségek köre és a hozzáférési pontok száma is bővüljön, illetve duplázódjon meg azon kis- és középvállalkozások köre, amelyek használják az Internetet.

Az IHM fontos feladata az is, hogy 2005-re a távmunkában foglalkoztatottak aránya elérje a 3 százalékot – tette hozzá Kovács Kálmán. Az IHM célja a növekedés mellett az is, hogy kiépítse a Magyarország összes települését és közigazgatási intézményét elérõ közhálót, fejlesztésre kerüljön a független kutatási, felsõoktatási és közgyûjteményi szélessávú kutatói hálózat. A miniszter szerint a tartalomfejlesztés és az esélyegyenlõség javítása két olyan nagy potenciális területe az informatikai fejlesztéseknek, ahol a feladatok nagysága és összetettsége miatt csak tárcaközi együttmûködések révén lehet csak eredményeket elérni.

A kidolgozás alatt lévõ információs társadalom stratégia az össztársadalmi átalakulás programja. A program célja, hogy magyar társadalom az információs kor gyõztese legyen, miközben nõ az ország versenyképessége, s kiépül egy hatékonyabb tudásgazdaság. Kovács Kálmán szerint a stratégia megvalósításához 10-12 évre lesz szükség, azaz ennyi idõ alatt zárkózhatunk fel az európai uniós átlaghoz.

Az egységes hírközlési törvény módosításával kapcsolatban a miniszter kifejtette: a munka két lépcsõben történik. Egyrészt egy úgynevezett azonnali intézkedés-csomag megalkotásával és végrehajtásával, illetve egy hosszútávú koncepció kidolgozásával valósul meg a törvény átszabása. Az IHM közbeszerzési pályázatot írt ki a módosításokkal kapcsolatos tanácsadói munka elvégzésére. Ennek eredményét január 15-én hirdeti ki, a nyertes dolgozza ki a szakmával együttmûködve a módosítások koncepcióját. A szakmailag egyeztetett jogszabály-tervezet 2003. májusára várható, amit a parlament a tárca tervei szerint 2003 októberében fogad el – tette hozzá Kovács Kálmán.

Az IHM várakozásai szerint az új eszközök alkalmazása révén már januártól 25 százalékkal mérséklõdhet az összekapcsolási díj mértéke, majd az év közepétõl hatályos intézkedések miatt további árcsökkenésre számíthatnak az érintett szolgáltatók.

Az Internettel kapcsolatos módosításokkal az IHM fõ célja az, hogy az Internet-szolgáltatók ne legyenek hátrányos helyzetben a távbeszélõ cégekkel folytatott tárgyalások során. Az Internet-szolgáltatók támogatására a tárca azt tervezi, hogy a hálózati hozzáférési szerzõdések megkötését kötelezõvé teszi úgy, hogy ennek során az internetes társaságok nem járhatnak rosszabbul. A módosítás kitér arra is, hogy az Internet használatából keletkezõ telefondíjat a vezetékes telefontársaságoknak kell kiszámlázniuk a fogyasztóknak, és ezért internetes partnereiktõl nem kérhetnek pénzt.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés