Connect with us

Hirdetés

technokrata

Jogdíj miatt késhet a webszabvány

Kütyük

Jogdíj miatt késhet a webszabvány

Szerzői jogdíjviták miatt késlekedhet a SOAP 1.2-es webszabvány véglegesítése, akár több hónapot is.

Az Interneten használt szabványok egy jelentős részéért felelős szervezet, a World Wide Web Consortium (W3C) egy újabb szabványt készül véglegesíteni. A Simple Object Access Protocol (SOAP) 1.2-es változata egyik fontos tényezője a webszolgáltatások működtetésének. A SOAP lehetővé teszi a programfutást különböző számítógépeken, így elősegítve a kommunikációt.

Már két éve zajlik a SOAP specifikáció körülötti munka, melynek során számos probléma merült fel. Mára ezek számra jelentősen lecsökkent; Janet Daly, a W3C szóvivője szerint a jövő év elejére még ezek is megoldódhatnak, és a SOAP készen fog állni a végső jóváhagyásra. Egyetlen komoly hátráltató tényezőt a szerzői jogok jelentik…

Két internetes cég, a WebMethods és az Epicentric is birtokol bizonyos szabadalmakat, melyek a SOAP 1.2-ben megtalálhatók. Ez még nem lenne probléma, de a két cég kijelentette, hogy csak akkor adják meg technológiáik használati jogát a SOAP számára, ha azon vállalatoktól, akik ezt a (leendő) szabványt használni kívánják, szerzői jogdíjakat szedhetnek be. A W3C alapelvei közé tartozik azonban, hogy minden olyan szabvány, amelyet kiadnak, teljesen jogdíjmentes kell hogy legyen.

Daly szerint az ilyen konfliktusok során a W3C igyekszik meggyőzni a makacskodó cégeket arról, hogy az általuk birtokolt, szabadalmaztatott technológiákat ingyen bocsássák a szabvány rendelkezésére – ez azonban időbe kerül, így akár két hónapot, vagy annál is többet csúszhat a SOAP 1.2 véglegesítése.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés