Connect with us

technokrata

Az új vetélytárs, a CMDA, már 200 készülékkel vívja a párbajt

Kütyük

Az új vetélytárs, a CMDA, már 200 készülékkel vívja a párbajt

A CDMA Development Group (CDG) nemrég bejelentett, hogy a piacon már 200 különböző CDMA2000 kompatíbilis eszköz érhető el.

A CDMA2000 egyike a jövő lehetséges 3G hálózatainak. Mivel egyre inkább úgy tűnik, hogy a cégek ezt a technológiát fogják használni, talán „szabványnak” is lehet tekinteni. A CDMA2000 eszközök nem feltétlenül csak multimédiás telefonok, vannak köztük PDA-k és vezeték nélküli modemek is. Az eszközöket 30 különböző cég állítja elő, úgy mint az AnyDATA, Audiovox, Ericsson, GTRAN Wireless, Hitachi, Hyundai CURITEL, Kyocera, LG Electronics, LG Infocomm, Motorola, Nokia, Novatel Wireless, Samsung, Sanyo, Sierra Wireless, SK Teletech, Sony Ericsson és a Wavecom.

Az eszközök a jelenleg elérhető összes frekvenciatartományból válogatnak, hiszen vannak 450 MHz-esek, 800 MHz-esek, 1700 MHz-esek és 1900 MHz-esek. A felvevőpiacra, mely jelen pillanatban Ázsia, Amerika és Európa, természetesen jellemző egy adott frekvencia, de csak jobb esetben találkozunk átfedéssel. A kompatibilitás szempontjából ezen még van mit finomítani. Sőt, hogy tovább romolhasson a helyzet, néhány gyártó már bejelentette a 2100 MHz-es telefonjainak a piacra dobását.

A CDMA2000 egyre népszerűbb minden réteg számára, hiszen 2000 óta átlagosan 57%-ot esett a szolgáltatások, illetve a készülékek ára. Elemzők szerint a készülékek ára 2003-ban 100 dollár alá fog esni, míg 2004-ben megközelítőleg egy 2G hálózatos telefon árával lesz egyenlő.

Perry LaForge, a CDG-től elmondta, hogy „Az olcsó CDMA2000-es készülékek tárháza volt eddig a kulcs a rendszer fejlődésében. A CDMA2000-es technológia csoportosítja a legtöbb gyártót és a legtöbb nagy tudású mobiltelefont. Ezzel a háttérrel biztosak vagyunk abban, hogy a CDMA2000 továbbra is a 3G rendszerek vezetője fog maradni”.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin