Connect with us

Hirdetés

technokrata

Még útjukra sem indultak a 3G rendszerek, de már megvan az első bukás?

Kütyük

Még útjukra sem indultak a 3G rendszerek, de már megvan az első bukás?

A japán DoCoMo FOMA szolgáltatására, ami egy 3G rendszernek tekinthető, feltűnően alacsony az érdeklődés…

A cég nagysebességű szolgáltatására eddig mindössze 2,2 millióan fizettek elő, ami a 71,6 milliós lakossághoz képest elég alacsonynak tekinthető (körülbelül 3%). Minden eredmény ellenére mindhárom szolgáltató (DoCoMo, KDDI, J-Phone) hisz a rendszer “erejében”, és abban, hogy egy jövedelmező üzletágról lehet beszélni.

Az alacsony kereslet talán a viszonylag rossz lefedettségben (a lakosság 60%-nak elérhető), és az akkumulátorok bosszantóan rövid élettartamával okolható. Egy ilyen FOMA darab megközelítőleg 55 órát képes üzemelni, ami egy mai átlagos 2G telefon készenléti idejének töredéke!

Míg a DoCoMo mindössze 133,500 felhasználók gyűjtött a FOMA táborába, a J-Phone összesen 1000 3G előfizetőt számolt augusztus végén.

A KDDI viszonylag sikeresnek mondható, hiszen a cmda 1x 3G előfizetői már több kétmillióan voltak augusztus végén.

Miért lehet ekkor különbség a két szolgáltató között? Nos, a válasz nem is olyan bonylult: A DoCoMo PDC technológiát használt a 2G hálózatában, így ahhoz, hogy elindíthassa az országos FOMA W-CDMA rendszerét, teljesen új hardware-eket és telefonokat kellett terveznie. A KDDI a 2G cdmaOne hálózatát egyszerűen csak upgrade-elni kellett, és kész is volt az országos cdma2000 1x hálózat.

Természetesen a harc nem állt meg, hiszen a DoCoMo-nak rengeteg pénze van fejleszteni, így év végére várható a 90%-os lefedettség, illetve a hosszabb akkumulátor-élettartamú telefonok. Ez utóbbiból be is jelentett egyet a cég a napokban, mely több mint kétszer annyi ideig marad működőképes (125 óráig).

Európában jellemzően nem olyan hálózatok vannak, amiket lehetne egyszerűen továbbfejleszteni a 3G technológiákra, így erősen kérdéses, hogy kinek fogja megérni az új rendszereket üzemeltetni.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés