Connect with us

Hirdetés

technokrata

GPRS rendszerek az ipari felhasználásban

Kütyük

GPRS rendszerek az ipari felhasználásban

Már régóta gondot jelent a közvilágítás megfelelő konfigurációja, energiafogyasztás szempontjából…

Számos helyen szükség volt idáig is távoli irányításra, de eddig legfőképpen helyi vezérlést kellett alkalmazni.

Hogyan lehet úgy csökkenteni a lámpák fogyasztását, hogy közben a közlekedők biztonsága ne romoljon? Sok esetben a megoldás az volt, hogy egyszerűen mentek a lámpák, akkor is, ha épp senki nem járt arra, akkor is, amikor még vagy már nem volt sötét.

A Dán Sonofon és Amplex céget azzal az ötlettel álltak elő, hogy a világításokat központilag vezérlik egy GPRS mobil adateszköz segítségével. Ezzel egyfelől meglehetősen pontosan lehet szabályozni, hogy mikor érdemes kikapcsolni a lámpákat, másfelől az installációs költségek jelentősen csökkennek a drótnélküliség miatt.

A világítás szegmensenként állítható egy központi szegmens-vezérlő segítségével. A GPRS egységet ezekben a vezérlőkben helyezik el, és központilag irányítják. A rendszer kétirányú, így még azt is meg lehet mondani a központból, hogy egy szegmensben kiégett-e az egyik égő vagy sem (azaz nem kell a nagy sárga buszokat kerülgetni a forgalmas utakon, mert nappal ellenőrzik végig az összes lámpát).

„Nagyon fontos volt olyan kommunikációs csatornát találni, mely olcsó és kellően flexibilis. A GPRS által nyújtott szolgáltatások ennek tökéletesen megfelelnek, hiszen a forgalmazott adatért kell fizetni, nem pedig az eltöltött percekért. A project természetesen nem csak a közvilágítás szabályozásának problémáját oldja meg, hanem számos más téren is jól alkalmazható lesz. Ilyenek például a szélturbinák szabályozása, a szivattyúállomások szabályozása, stb.”, mondta Anders Mouritzen, a Sonofon-tól.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés