Connect with us

Hirdetés

technokrata

Terjed a nyíltforrású szoftverek használata

Kütyük

Terjed a nyíltforrású szoftverek használata

Tajvan úgy döntött, hogy az informatikai infrastruktúrájának üzemeltetéséhez nyíltforrású szoftverplatformot fog alkalmazni. Németország kormányzata szintén hasonló bejelentést tett a hét elején.

A tajvani kormányzat egy olyan nyíltforrású szoftverekre alapozó tervet kíván elindítani, melynek révén a következő év elejére megközelítőleg 295 millió dollárt takarítanának meg a Microsoftnak fizetendő pénzösszegekből.

Köztudott, hogy a nyíltforrású programok (mint péládul a Linuxok nagy többsége) szabadon módosíthatók és másolhatók anélkül, hogy ezért bárkinek is jogdíjakat kellene fizetni. Éppen ezért az ilyen szoftverek alkalmazásával jelentősen csökkenthetők a költségek.

A szigetország pár hónappal ezelőtt már elindított egy vizsgálatot, amely azt állapította meg, hogy a Microsoft visszaél monopolhelyzetével, túlságosan magasan tartja az árakat. Ez, figyelembe véve, hogy a kormányzat és az iskolák tulajdonában körülbelül 1,23 millió darab PC található, igen jelentős összeget (295 millió dollárt) igényel minden évben Tajvantól.

A tajvani Csúcsszámítógépek Nemzeti Központjában hétfőn bejelentett tervezet szerint a szigetország kormányzata olyan irodai programot hozna létre, amely megfelel a nyíltforrású szoftverekkel szemben támasztott követelményeknek. Ennek elérése érdekében a kormányzat hat oktatási központot hozna létre a programozók nyiltforrású platfromra való átképzéséhez (tervek szerint ez 3 év alatt 120 ezer alapfokú és 9600 magasan képzett fejlesztőt ˝eredményezne˝).

Nem csak a távol-keleti szigetország igyekszik ilyen módon csökkenteni költségeit, a német kormányzat hétfőn jelentette be, hogy sikerült egyezséget kötni az IBM-mel és a SuSE-t kiadó disztribútorral, lecserélendő a drága Microsoft akalmazásokat.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés