Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nokia: alacsony szerzői jogdíjak optimálisak a 3G technológiák esetén

Kütyük

Nokia: alacsony szerzői jogdíjak optimálisak a 3G technológiák esetén

A Nokia iparági szintű elkötelezettséget javasol a WCDMA hálózatokon fizetendő, 5 százalékos kumulatív szellemi tulajdonjog díj mellett.

[sajtóközlemény] A világ szolgáltatóinak túlnyomó többsége elfogadta a WCDMA technológiát, mely folyamatosan a szabványos 3G technológiává válik. Erre a tényre reagálva a Nokia iparági elkötelezettséget szorgalmaz amellett, hogy a 3G technológiában alkalmazott, halmozott szerzői jogdíjak ne haladják meg az 5 százalékot. A javaslat szerint a gyártók nem fizethetnének 5 százaléknál magasabb szintű szerzői jogdíjat, mely érték az összes szabadalomtulajdonos minden jelentős WCDMA szabadalmáért fizetendő kiadásra vonatkozna.

A Nokia a hálózat-szállítók által kiépített – és napjainkban is folyamatosan telepített – több ezer WCDMA bázisállomással már rendelkező 3G piac rohamos fejlődése mellett foglalt állást. A vállalat szerint a WCDMA szabadalmak halmozódó szerzői jogdíjainak 5 százalékon történő rögzítése újabb lökést ad a mobiliparág növekedésének, hozzájárul a fenntartható üzleti versenyhez, és a mobilszolgáltatások és alkalmazások új és izgalmas korszakát vezeti be.

„Hiszünk abban, hogy a mobilkommunikációs iparág szempontjából kiemelkedő jelentőségű a WCDMA kumulatív szerzői jogdíjainak egészséges szinten, azaz maximum 5 százalékon tartása” – mondta Dr. JT Bergqvist, a Nokia Networks alelnöke. „Véleményünk szerint ez az a szint, mely iparágunk még nagyobb növekedését és az innovációt ösztönzi.”

A WDCMA szabvány és technológia szellemi tulajdonjogainak legnagyobb része a Nokia tulajdonát képezi. Az Európai Távközlési Szabványügyi Hivatalnál (ETSI), a Rádióiparági Szövetség (ARIB), és a Távközlési Technológiai Bizottság (TTC) szabványügyi testületeinél a Nokia a legfontosabb szabadalmak 25 százalékának tulajdonjogát jelentette be. A Nokia elkötelezett amellett, hogy fontosabb szabadalmait tisztességes, észszerű, és nem diszkriminatív feltételeken, valamint kölcsönösségen alapuló licenc-megállapodások keretében forgalmazza.

Miközben számos jelentős vállalat között létrejöttek már licenc-megállapodások, a Nokia továbbra is aktív tárgyalásokat folytat annak érdekében, hogy észszerű és fenntartható licenc-megállapodásokat írhasson alá számos más céggel. A Nokia álláspontja és elképzelése szerint a javasolt 5 százalékos halmozott szerzői jogdíj ötlete kedvező fogadtatásra és támogatásra talált a legtöbb fontosabb gyártóknál és szolgáltatóknál. Mivel az százalékos halmozódó szerzői jogdíj szellemi tulajdonjogi szempontból is rendkívül versenyképessé teszi a WCDMA technológiát, a szabvány továbbra is minden, ahhoz hozzájáruló vállalat előtt nyitva marad.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés