Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az e-mail és az e-book után itt az e-bomb is

Kütyük

Az e-mail és az e-book után itt az e-bomb is

Természetesen ennek megismerésére nem lesz mindenkinek lehetősége, de az emberiség történelmében talán nagyobb jelentőséggel bír majd, mint az elektronikus levél…

Az Egyesült Államok nukleáris kutatásokkal foglalkozó programja a biztonságos kísérletek jegyében végrehajtotta az első e-bomba felrobbantását. Természetesen a kutatólaboratóriumnak nem történt semmi baja, mindössze arról van szó, hogy sor került az eddigi legnagyobb, legkiterjedtebb nukleárisrobbantás-modellezésre.

ASCI White a neve annak a szuperszámítógépnek (a világ egyik legnagyobb teljesítményű gépe), melyen futtatták ezeket a teszteléseket. Ennek eredményeként a tudósok tanulmányozhatták az USA elöregedő nukleáris robbanókészletét, s úgy kísérletezhettek az egyes elemekkel, hogy nem kellett megsérteni az 1992-ben aláirt atomstop egyezményt.

7 hónapig tartott a kód elkészítése és ellenőrzése, majd újabb 4 hónapot vett igénybe a program teljes lefuttatása (valljuk be, ennél azért valamivel gyorsabb egy igazi bombát felrobbantani). A számítógép összesen 6,6 millió órányi CPU-időt használt fel ehhez, akkora számítási teljesítményt produkálva, amire egy csúcskategóriás otthoni PC 750 év alatt lenne csak képes. A végeredményt összehasonlították a korábbi, föld alatti robbanások során kapott adatokkal (olyan tényezőket vizsgáltak, mint például a nyomás, a hőmérséklet és egyéb fizikai értékek változása).

Konklúzióként megállapítható volt, hogy az ASCI White ugyan mindent megtett a gyors eredmény létrehozása érdekében (12 teraflopnyi teljesítményt produkálva), ám a jövő kísérleteihez ez nem elegendő, így valószínűlég a következő év elején kénytelenek lesznek beszerezni egy 30 teraflop tudású számítógépet Los Alamosba. Amennyiben már nem lesz ekkora igény a nukleáris kísérletekre (reméljük, ez minél hamarabb bekövetkezik), akkor sem maradnak azért kihasználatlanul az óriásgépek – a gyógyászat és az időjárás előrejelzés csak néhány azon alkalmazási területek közül, ahol alkalmazni lehet majd ezt a hatalmas számítási teljesítményt.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés