Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mobiltelefon extrák: hamarosan beáll a hadiállapot?

Kütyük

Mobiltelefon extrák: hamarosan beáll a hadiállapot?

A mobilkommunikációban most még csak kibontakozó extra lehetőségek kihasználása a Napster sorsával analóg árnyékot vethet a fejlődésre.

2006-ra az MMS (Mulimedia Messaging Service) tartalmakkal kapcsolatos szolgáltatások akár 26 milliárd dolláros piacot is jelenthetnek majd, melyen megfelelő szabályozás nélkül akár 3,5 milliárd dolláros bevételhiány is felléphet.

Az IP-alapú MMS ugyanis mind CDMA mind GSM hálózatokon elfogadottá, azaz kvázi szabvánnyá vált. A többek között magas minőségű, polifónikus csengőhangok továbbítására is alkalmas technológia lehetővé teszi, hogy kedvenc csengőhangunkat elküldjük ismerőseinknek, barátainknak anélkül, hogy bárki is jogdíjat fizetne a dallam birtoklásáért.

Az úgynevezett “szuperterjesztés” (mely egy-egy anyag egyes emberek közötti gyors elterjedésére utal) ellen bevezethetnek olyan eljárásokat, mint például a továbbítás-zárolás (forward lock). Ezzel elérhető, hogy a felhasználó ugyan le tudja tölteni például az általa megvásárolt csengőhangot, ám azt már nem tudja másik telefon(ok)ra továbbítani.

Az ilyen típusú problémákra globális megoldásnak az MMS CPS (Content Policy System) bevezetését tartják. Kérdés, hogy ebből mi valósul meg, s vajon a mobiltelefonok kapcsán újra megismétli-e magát a történelem: a Napster kálváriája forgatókönyvként szolgál-e majd az esetleges csengőhang háborúhoz.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés