Connect with us

Hirdetés

technokrata

Elavuló ADSL helyett itt a VDSL: 50 Mbit/s – 130-szoros sávszélesség!

Kütyük

Elavuló ADSL helyett itt a VDSL: 50 Mbit/s – 130-szoros sávszélesség!

Alig terjedőben az ADSL, máris új lehetőségekre tekinthetünk előre. A legfontosabb kérdés: a VDSL mikortól érhető el? (…)

Egyre-másra jönnek a hírek, hogy az ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) újabb (magyar) nagyvárosokban érhető el. Az a bökkenő, hogy miközben itthon gőzerővel terjesztik ezt a technológiát, közben már újabb jelent meg a láthatáron. (Túl) nagy a hasonlóság az egy évvel ezelőtti, iszonyatos marketingtámogatást élvező ISDN-terjesztéssel…

A VDSL (Very high-speed Digital Subscriber Line) a legkisebb sávszélességű ADSL-hez képest mintegy 130-szoros sávszélesség növekedést jelent, 50/26 Mbit/s-os (aszimmetrikus) adatátviteli sebességével.

Az új technológiát a kaliforniai Ikanos Communications mutatta be. A távol-keleti és az európai távközlési szolgáltatók legnagyobbjai, a Korea Telecom és a Deutsche Telekom máris üdvözlik az elképzelést, és lehetségesnek tartják a bevezetését – érdekes azonban, hogy az amerikai szolgáltatók elzárkóznak előle.

Az FS-VDSL Bizottság és az European Full-Service Access Network részeként a Qwest Communications által szervezett rendezvényen egyébként Sam Heidari, az Ikanos rendszermérnöke többek között azt is elmondta, hogy Ázsiában azonnal, másutt ehhez képest kis késéssel bevezethető (lenne) a VDSL technológia, ha megfelelő szolgátatói támogatás lenne hozzá.

Kérdés azonban, hogy a távközlési szolgáltatók belemennek-e, hogy VDSL-t kezdjenek terjeszteni, miközben az ADSL-ről még jócskán lehúzható a bőr. Az amerikai elzárkózásnak ez is lehet az oka. És Európában? Ha a korábbi analóg-ISDN-ADSL evolúció lezajlását vesszük alapul, akkor valószínűsíthetjük, hogy a szolgáltatók (itthon is) megpróbálják először mindenkinek eladni az ADSL-t, mielőtt belefognának egy új, vélhetően ugyancsak jövedelmező technológia értékesítésébe.

És várhatóan nem lesz ez másként a VDSL-UDSL (Ultra high-speed Digital Subscriber Line) (ha egyáltalán lesz ilyen) váltáskor sem. Ki nevet a végén – sajnos valószínűleg (ismét) a szolgáltató…



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés