Connect with us

Hirdetés

technokrata

Védett DVD – börtönbüntetés filmnézésért?

Kütyük

Védett DVD – börtönbüntetés filmnézésért?

Több évi börtön várhat arra a norvég programozóra, aki meg akarta nézni boltban vásárolt DVD-s filmjét számítógépén is.

Jon Johansenre, a DVD-k másolásvédettségét feltörő norvég programozóra akár két év börtön is várhat. Mint ismeretes, a bíróság szerint DeCSS nevű programja szerzői jogokat sért. A norvég gazdasági rendőrség most azzal vádolja Johansent, hogy a DVD biztonsági rendszerét feltörve olyan anyaghoz jutott hozzá, melyekhez nem volt hozzáférési joga. A norvég nyomozók első alkalommal vonnak felelősségre valakit azért, mert a birtokában levő média biztonsági technológiáját feltöri.

Az Electronic Frontier Foundation már korábban felkarolta az ügyet, segítendő Johansent eligazodni a jogi ingoványban. A filmstúdiók ugyanis rögtön kereszttűz alá vették a norvég fiatalembert, miután publikálta programját. Az EFF képviselője a hollywoodi stúdiók nyomásának erősödéseként értékeli a norvég hatóságok lépését is.

A skandináv ország bűnüldözési részlege először 2000. januárjában tartóztatta le Johansent, ám akkor hamarosan szabadlábra került. Úgy látszik, az esettel kapcsolatos jogi viták még sokáig elhúzódhatnak.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés