Connect with us

Hirdetés

technokrata

Újraindul a Napster – még ezen a héten!

Kütyük

Újraindul a Napster – még ezen a héten!

Minden nehézség ellenére úgy tűnik, a Napster (igaz, csak tesztverzióban), de a héten újra indulhat. Azonban történt pár apró változás a korábbi állapothoz képest…

A Napster vezérigazgatója, Konrad Hilberts egy zenei konferencián előadta azon tervét, miszerint létre kellene hozni egy olyan, egy zenére jutó díjat, aminek a kifizetésével elkerülhetővé válik, hogy minden webhely külön egyezkedjen a kiadó cégekkel. Voltaképp nem új az ötlet, a kereskedelmi rádiók már elég rég óta hasonló elven fizetnek az általuk lejátszott zenékért.

A korlátlan mennyiségű zene letöltését kínáló Napster fénykorában (tavaly) 60 millió felhasználót tudott a háta mögött, de az ekkora mérvű, szerzői jogdíjaktól mentes zenekereskedelem már szúrta a kiadók szemét, ezért beperelték a céget. A Napster most azon dolgozik, hogy átalakulva hasonló szolgáltatást nyújtson, mint korábban (csak természetesen pénzért). Ugyanerre nyílt lehetőség a MusicNeten és PressPlay-nél. A Napster helyét mégsem ezek, hanem a peer to peer hálózaton alapuló új kliensek (mint például a Kazaa, Grokster, Morpheus és társai) vették át, lévén ezeken továbbra is ingyen lehet a zenékhez hozzáférni.

Az e héten induló, egyelőre tesztelési fázisban tartó szolgáltatás birtokosai még mindig nem voltak képesek megállapodni az öt legnagyobb zenekiadóval (ezek birtokolják az összes zeneanyag szerzői jogainak 80 százalékát). Ha a Warner Music Group, a Sony Music Entertainment, a BMG Entertainment, a Universal Music Group és az EMI Recorded Music nem lesz képes megállapodásra jutni, akkor esetleg hivatalosan szabhatják meg, mennyit kell majd egy dalért fizetni.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés