Connect with us

Hirdetés

technokrata

Több millió kép közül megtalálni egyet: (már) könnyen és gyorsan

Kütyük

Több millió kép közül megtalálni egyet: (már) könnyen és gyorsan

Hatalmas mennyiségű képfile közül nem egyszerű megtalálni azt, amelyikre szükség van – főleg vizuális keresésnél. Egy új megoldás azonban gyökeres változást hozhat…

A Bill Gates által támogatott Corbis cég (amely a Getty Images után a világ második legnagyobb digitális képgyűjteményével rendelkezik) megállapodást kötött az eVision-nel, melynek célja a felhasználók kép-keresésre fordított idejének lecsökkentése. Egy új keresési metódus segítségével a képfile-okat vizuális jellemzőik alapján hasonlítják össze.

A számítógép hálózatok és a multimédia file-ok elterjedésének dinamikus növekedésével a file-ok közti keresési idő is nagyon megnőtt. Ráadásul a legtöbb Internet-alapú keresőmotor (Google, Altavista stb.) hasonló módszert kínál a képek közti kutakodásra, mint a szöveges keresésre. Legtöbbször csak olyan jellemzőket vesznek figyelembe, mint az állomány neve vagy egyéb, a file-hoz csatolt szöveges információ.

Az eVision technológiája matematikai képletekre alapul, egyszerű alapmintákat keresve a képben (ezt automatikus szegmentálásnak hívják). Az eljárás alaptulajdonságait másféle média keresése közben is fel lehet használni, hasonló, mintavételezési eljáráson alapulnak a hanganyagokban kereső alkalmazások is.

A Google – felismerve a témában rejlő lehetőségeket – saját vizuális keresőszolgáltatást indított Google Image Search néven. 330 millió kép között 44 nyelven lehet keresni. Az eVision keresőmotorja – tervek szerint – még a héten elindul, a Corbis cég hasonló szolgáltatása csak a jövő év elején várható.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés