Connect with us
Hirdetés

technokrata

Komoly dráguláson esett át a Tesla szoftvere

tesla

Garázs

Komoly dráguláson esett át a Tesla szoftvere

Komoly dráguláson esett át a Tesla szoftvere

A teljes önvezetésre egyáltalán nem képes Full Self-Driving opcióért januártól 20 százalékkal többet kell fizetni az autótulajdonosoknak. Elon Musk további drágulást vetített előre.

A Tesla nem hagyományos autógyártói működését mi sem példázza jobban, mint az, hogy egy olyan jelentős döntésről, mint a most bejelentett áremelés nem egy PR-csapat által gondosan megfogalmazott sajtóközleményből értesülhetett a közvélemény, hanem az alapító-vezérigazgató nyúlfarknyi twitteres üzenetéből. Elon Musk persze ha akarná se támaszkodhatna a cég kommunikációs részlegére, mivel azt már régóta felszámolta. (Ennek járulékos következményeként a Teslát nem is tudják “kérdésekkel provokálni” a bővebb tájékoztatásra vágyó újságírók.)

Az autógyártó Full Self-Driving (FSD) funkciójának ára ennek megfelelően a korábbi 10 ezer dollárról 12 ezerre emelkedik – igaz, egyelőre csak az Egyesült Államokban. Az alapító másik kiegészítése szerint pedig szinte borítékolható, hogy nem ez lesz a végállomás, mivel Musk jelezte, hogy a technológia fejlesztésének mérföldköveit le fogja követni az árazás is. A cég legutóbbi emelése nem is olyan régen történt: 2020 novemberében nőtt ugyanis 8-ról 10 ezer dollárra az ár.

Úgy önvezető, hogy nem az

A szó szerinti fordítás alapján teljes önvezető képességgel kecsegtető vezetéstámogatási rendszer egyelőre nagyon messze van a teljes autonómiától. Jelenleg a csomag jobbára automatikus sávváltást, parkolást, kanyarodástámogatást és néhány más kényelmi funkciót jelent, miközben a magasabb szintű képességek bevezetése egyelőre csak eltérő fejlesztési stádiumokban jár.

Bár a marketinganyagokban ezt nyilván nem domborítja ki a vállalat, a funkcióról szóló hivatalos tájékoztatóban azért többször megjelenik, hogy az FSD használata mellett is fontos az útra koncentráló vezető megléte, aki folyamatosan a kormányon tartja a kezét, készen arra, hogy bármikor átvegye az algoritmustól az irányítást.

Az FSD képességeit rendszeres kritika éri a Teslákat ért különböző balesetek miatt, de a szoftveres bugok és a szabályozó testületek eljárásai, vizsgálatai sem tesznek túl jót a szolgáltatás imidzsének. A meglehetősen véleményes elnevezés kapcsán pedig Németországban már korábban született egy elmarasztaló bírósági döntés, miközben az USA-ban két szenátor többek között emiatt is kérte az illetékes FTC-t, hogy nézzen a cég és a sokszor meglehetősen vadakat nyilatkozó alapító körmére.

Forrás: BitPort

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés
Hirdetés