Connect with us

technokrata

Így ne vezess, ha biztonságban szeretnéd tudni magad

Garázs

Így ne vezess, ha biztonságban szeretnéd tudni magad

Így ne vezess, ha biztonságban szeretnéd tudni magad

7 rossz vezetési szokás, amivel árthatunk az autónknak

Bár sokan tartják magukat jó autóvezetőnek, tökéletes sofőr nem létezik.

Mindannyiunknak vannak olyan vezetési szokásai, amelyeken lehet csiszolni. Ha például túl közel megyünk az előttünk lévő járműhöz vagy kanyarodás előtt elfelejtünk indexelni, az nemcsak bosszúságot, de veszélyt is jelenthet a többi vezető számára, bizonyos manőverekkel pedig az autónk műszaki állapotának is árthatunk. A flottakezelésben piacvezető LeasePlan összegyűjtötte a hét leggyakoribb káros vezetési szokást, és tanácsot ad ezek elkerülésére.

 1. Kerüljük a kátyúkat!

Egyes településeken rosszabb a helyzet, mint máshol, de kátyúk mindenütt vannak. A hibás útszakaszok pedig nemcsak kényelmetlenné teszik az utazást, de komoly műszaki problémához is vezethetnek. Kátyúba hajtás során a gumiabroncs szenvedi el a legtöbb kárt, azonban egy mély vagy éles peremű úthiba meghibásodást okozhat akár a kormányműben, a felfüggesztésben és a kerékbeállításokban is, ezért nagyon figyeljünk, és tudatosan kerüljük ki az úttesten keletkezett gödröket. Természetesen a saját és a közlekedésben részt vevő társaink biztonsága az első, így, ha a kikerülés veszéllyel jár vagy az utolsó pillanatban sávot kellene váltani, inkább lassítsunk le, így csökkenthetjük a becsapódás erejét és a lehetséges károkat.

 1. Óvatosan a fekvőrendőrökkel!

Hasonlóan ahhoz, amikor nagy sebességgel hajtunk át egy kátyún, a fekvőrendőrökön való túl gyors áthaladás is veszélyeztetheti az autó műszaki állapotát. A fekvőrendőrök célja, hogy adott útszakaszokon biztonságossá tegyék a közlekedést a gyalogosok és a járművezetők számára is, így fontos, hogy ezekhez közeledve lelassítsunk. Különösen óvatosan haladjunk, ha az autó kasztnija alacsony fekvésű, ha ugyanis nekiütközünk egy fekvőrendőrnek, behorpadhat a lökhárító vagy megsérülhetnek a futómű alkatrészei. Ha volt már ilyen típusú közlekedési balesetünk, mielőbb keressük fel a szervizt, és ellenőriztessük autónkat, mielőtt súlyosbodna a keletkezett sérülés.

 1. Sose feledkezzünk meg a kézifékről!

Függetlenül attól, hogy kézi- vagy automata váltós autónk van, a terep pedig dombos-e vagy sík, minden parkoláskor használjuk a kézi-, azaz a rögzítőféket. Noha a sebességváltó megakadályozhatja a jármű elgurulását parkolásnál, a rögzítőfék az egyetlen olyan alkatrész, amelyet valóban arra terveztek, hogy fixen tartsa az autó kerekeit. Ha nem húzzuk be a kéziféket, az egyrészt megterheli, másrészt koptatja az autó alkatrészeit. Még a parkolóállás felvétele előtt nyomjuk, illetve húzzuk be a rögzítőféket, hogy csökkentsük a sebességváltó terhelését, megelőzzük a parkolási fiaskókat, és elkerüljük a sebességváltó későbbi meghibásodását.

 1. Álló helyzetből indítsunk előre tolatás után!

Néha túlságosan sietünk, és még mozog az autó, miközben hátramenetből sebességbe kapcsolunk. A sebességváltót azonban nem úgy alakították ki, hogy egyszerre állítsa le az autót és váltson sebességfokozatot. A fékek állítják meg az autó mozgását, így csak azok használatával lehetséges zökkenőmentesen váltani a pozíciók között, egyébként sérülhet a sebváltó működése. Álljunk meg teljesen, mielőtt rükvercről egyesbe, illetve drive üzemmódba kapcsolnánk, vagy fordítva. Ha mégsem tudunk szabadulni rossz vezetési szokásunktól, ne várjuk meg, amíg a sebességváltó javításra szorul, hanem a lehető leghamarabb nézessük meg a szervizben.

 1. Ne hagyjuk figyelmen kívül a műszerfal jelzéseit!

Úgy világít a műszerfal kijelzője, mint egy karácsonyfa? Habár kellemes hangulatot adhat a vezetéshez, valójában műszaki problémákra hívja fel a figyelmet. Ha nem foglalkozunk a jelzésekkel, akkor saját és utasaink biztonságát veszélyeztethetjük, elakadhatunk az úton és sokkal költségesebb javítások elé nézhetünk, mintha a felvillanást követően foglalkoztunk volna a jelzett hibával. Fordítsunk kiemelt figyelmet az akkumulátor, a fék, a légzsák, a hűtőfolyadék, az olaj, és a motor problémáit jelző világító ikonokra. Amennyiben céges autónk van, a LeasePlan online ügyintéző rendszerén keresztül például pár kattintással kérhetünk teljes járműdiagnosztikai vizsgálatot.

 1. Ne várjuk meg, hogy teljesen kiürüljön a tank!

Az üzemanyagszint-jelzők pontatlanok lehetnek. Míg esetleg azt feltételezzük, hogy az alacsony üzemanyagszintet jelző lámpa kigyulladása után még könnyedén megtehetünk 60-80 kilométert, az valójában a vezetési körülményektől függ. A benzin hűtőfolyadékként működhet az üzemanyagrendszerben, és ha túl kevés benzin van a tartályban, az alkatrészek túlmelegedhetnek és meghibásodhatnak. A katalizátor, a szivattyú és a teljes rendszer roncsolódhat, főleg, ha teljesen elfogy a benzin. Érdemes megelőzni az ilyen típusú károkat azáltal, hogy az üzemanyag-tartályt mindig legalább negyedrészig töltve hagyjuk, és rendszeresen átvizsgáltatjuk a motorbeállításokat, illetve kitisztíttatjuk az üzemanyagrendszert.

 1. Ne nyomjuk folyamatosan a fékpedált!

Ha hosszabb ideig rajta hagyjuk a lábunkat a fékpedálon, az a fékek túlmelegedéséhez vezethet, amelyek ilyenkor elveszítik fékezőerejük egy részét, ez pedig megnehezíti a gyors és biztonságos megállást. Néhány lépéssel azonban megelőzhetjük a fékek túlmelegedését és kopását. Ahelyett, hogy emelkedőről lefelé hajtva vagy közúti forgalomban haladva folyamatosan rajta tartanánk a lábunkat a fékpedálon, inkább:

 • használjuk a motorféket, hogy a fékre minél kisebb feladat háruljon (például hegyről leereszkedésnél)
 • haladjunk óvatosan, meghagyva a szükséges követési távolságot
 • engedjük fel a gázpedált, és lassítsunk
 • fékezzünk szakaszosan.

További Garázs

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu