Connect with us
Hirdetés

technokrata

Így válasszunk műholdas navigációs eszközöket

Garázs

Így válasszunk műholdas navigációs eszközöket

Így válasszunk műholdas navigációs eszközöket

A technika fejlődése az élet számos területén nyomot hagy. Így van ez a tájokozódást illetően is legyen az városi utcahálózat vagy kontinenseket átívelő hosszú útvonalak. Hol van már, amikor óriási, kihajtogatott papírtérképeken kerestük az úti célunk?! Ma már pár pillanat alatt a legtöbb műholdas navigáció kirajzolja a leggyorsabb útvonalunkat, megadva a hozzávetőleges érkezés időpontját. Az úti cél mellet beállítható rengeteg további preferencia, köztes úti cél, vagy rákereshetünk a közeli benzinkutakra is. A lehetőség szinte végtelen, éppen ezért egyáltalán nem mindegy, hogy melyik készülék mellett tesszük le a voksunkat, mert jó esetben hosszú éveken keresztül megbízható útitársunk lehet újonnan kiválasztott navigációs eszközünk. Összeszedtük a legfontosabb szempontokat, amelyeket érdemes átgondolni a vásárlás előtt.

Az összes autós navigációs rendszer a működésükhöz a műholdak által leadott jeleket használják fel. Egy integrált mikroprocesszor a rádióhullámok eloszlási sebességének adatait, valamint a jelküldés és a jelfogadás között eltelt időtartamot használja fel a rádiójel források távolságának kiszámításához. A készülék a pozícióját több műhold ismert elhelyezkedésének felhasználása révén határozza meg. Majd ez az adat a képernyőn található térképen kerül megjelenítésre.

 

A műholdas navigáció készülékek sok paraméter tekintetében eltérnek egymástól: Az egyik legfontosabb a műholdak nyomon követésére szolgáló csatornák száma, hiszen ezen múlik a lokalizációnk meghatározásának a pontossága. Fontos még, hogy a navigáció milyen operációs rendszerrel működik. Általában Windows CE vagy Android operációs rendszerekkel működnek, de egyes gyártók saját operációs rendszerrel ellátott készülékeket készítenek.

Kényelmi szempontból egyik legfontosabb szempont a kijelző mérete. A gyártók különböző átmérőjű kijelzővel rendelkező készülékeket kínálnak. A kijelző átmérője átlagosan 3.5-7 coll közötti. Egy nagyobb méretű kijelző, amellett, hogy könnyebben áttekinthető, többféle adat megjelenítését teszi lehetővé. A kisebb méretű kijelzők azonban kevesebb helyet foglalnak el a műszerfalon, így előfordulhat, hogy kisebb méretű autókban ez a megfelelőbb választás.

Érdemes áttekinteni a rengeteg funkció közül mire lehet szükségünk. A tárház szinte végtelen és folyamatosan bővül. Megtalálható a legtöbb gyártó funkciói között például a vezető figyelmeztetése a közelgő kanyarokról, illetve az olyan útszakaszokról, amelyek esetében sebesség korlátozás van érvényben. Számos autós navigációs rendszer valós idejű információt szolgáltat például útépítési munkákról, forgalmi dugókról stb.

Érdemes azt is megnézni, hogy mennyi ideig képes a navigációnk töltés nélkül működni. A navigációs készülékek különböző autonóm működési idővel rendelkeznek 30 perctől akár pár óráig.

A navigációk beszerelése a legtöbb esetben könnyen kivitelezhető, hiszen a termékekhez a gyártók rögzítőket biztosítanak szett formájában. Egy ilyen szettben rendszerint egy konzol vagy tartóelem is található, aminek használatával a készülék biztonságosan rögzíthető a szélvédőn vagy a műszerfalon. Nagyon fontos, hogy a készülékeket nem szabad a légzsákok fölé beszerelni, illetve, hogy a vezetőt egyáltalán ne akadályozza a kilátásában. A képernyő dőlésszögét úgy kell beállítani, hogy az útvonal figyelemmel követése kényelmes legyen.

További Garázs

Hirdetés
Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Kütyük

legerősebb androidos mobiltelefonok listája 2021. árprilis

SmartPhone

Íme a legerősebb androidos mobilok

2021. május 15. szombat
google pixel

SmartPhone

Színre lépett a Google Pixel 5a

2021. május 11. kedd
új pocketbook e-book-olvasó
xiaomi

SmartPhone

Nagyot megy itthon a Xiaomi a magyaroknál

2021. május 8. szombat
Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin

Hirdetés
Hirdetés