Connect with us

technokrata

Így utazunk a jövőben: Lenyűgöző a Volvo új utastere

Garázs

Így utazunk a jövőben: Lenyűgöző a Volvo új utastere

A Los Angeles-i Autószalonon mutatta be a Volvo, hogy hogyan képzeli el a jövő műszerfalát.

A Los Angeles-i Autószalon az elmúlt években egy igencsak fontos eseménnyé nőtte ki magát, így szinte minden gyártó készül valamilyen érdekes meglepetéssel a nagyközönség számára. Természetesen a Volvo sem akart kimaradni ebből: ugyan az S90/V90 bemutatására még várnunk kell, de így is jutott érdekesség a svédek standjára, méghozzá a nemrégiben már megszellőztetett „időgép” tanulmánnyal, mely a Concept 26 nevet kapta.

A gyáriak azonban nem egy átlagos koncepciót hoztak el nekünk, ugyanis egy egész autó helyett ezúttal csak egy utasteret kapunk, de így sem panaszkodhatunk. Már a név sem hétköznapi: a Volvo számításai szerint egy ember átlagosan 26 percet ingázik a munkahelye és az otthona között, a svédek pedig ezt az autóban töltött időt szeretnék hasznossá tenni az ügyfeleik számára. Azt hiszem ezek után nem is kérdés, hogy egy önvezető képességgel megáldott négykerekű utasterét tisztelhetjük a Concept 26-ban.

volvo_26_10_medium

A tanulmány különlegessége, hogy bár rendkívül modern és jövőbemutató megoldásokkal operál, mégsem tűnik túlságosan elrugaszkodottnak a valóságtól, amit az XC90-ből már ismerős megoldásoknak köszönhetünk. Így például a kormány, a digitális műszerfal, a középső kartámaszból kiinduló pulton található kezelőszervek és az onnan kiemelkedő multimédiás kijelző is a gyáriak legújabb modelljére hajaz. Persze akad néhány futurisztikus részlet is, így például a különlegese fotelek, vagy az anyósüléssel szemben megjelenő hatalmas képernyő.

 

Ha már az üléseknél tartunk: a sofőr széke három üzemmódot ismer. Természetesen van egy vezető mód, ahol normál vezetési pozícióban találjuk magunkat, de ennél sokkal érdekesebb a másik kettő. Alkotó módban hátrébb csúszik a fotel, és az ajtóból egy kisasztal jelenik meg, de a relaxációs állás is igencsak érdekes, hiszen ekkor a rendszer hátradönti a támlát, és kihajtja a lábtartót – miközben a multimédiás képernyő együtt mozog a székkel, így mindig elérhető. Bármelyiket is válasszuk, a maximális kényelem borítékolható, miközben a legmagasabb minőségű anyagok biztosítják a prémium hangulatot.

volvo_26_3_medium

Visszatérve még egy pillanatra a fentebb említett hatalmas képernyőre: a kesztyűtartó helyén előbukkanó megjelenítőn a Volvo elképzelései szerint online tartalmakat is tudunk majd követni, így például az itthon kevéssé ismert Netflix szolgáltatásait aknázhatjuk ki rajta. Az olyan extrákat, mint például a négyzónás klíma, már említenünk sem kell, ugyanakkor azt érdemes megjegyezni, hogy az alkotó és relaxációs módok csak abban az esetben elérhetőek, ha a sofőr mögött nem ül senki.

Egy biztos, érdemes rászánni pár másodpercet a cikk végén megtekinthető videóra, ugyanis a Volvo egy olyan elképzelést tár szemünk elé, mely akár belátható időn belül valósággá válhat – köszönhetően a gyorsan fejlődő önvezető rendszereknek, amit már a svédek is tesztelnek. Az mindenesetre biztos, hogy mi szívesen ütnénk el a dugóban töltött időt egy ilyen utastérben.

Forrás: Autó PultSzólj hozzá!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu