Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nem csak fociban vagyunk jók: Ismerd meg a legjobb magyarokat a motorsportban!

Garázs

Nem csak fociban vagyunk jók: Ismerd meg a legjobb magyarokat a motorsportban!

Európa-bajnokaink a magyar nemzeti tizenegyünk árnyékában.

Hihetetlen sportsikert értek el a magyar focisták, hiszen a norvég válogatott megérdemelt legyőzésével 44 év után 2016-ban újra foci Eb-n vehetünk részt, ami egyben azt is jelenti, hogy 30 év után ismét világtorna szereplést sikerült kiharcolniuk a fiúknak. Ezúton is gratulálunk nekik! De vajon mi a helyzet, ha összevetjük a labdarúgók teljesítményét a hazai sikersportokkal?

1

Úgy már azt érezhetjük, hogy mintha kissé túl lenne fókuszálva a bravúr, túlfizetve a sportág. És mi a helyzet akkor, ha a hazánkban kevéssé ismert, a médiában sajnos csak ritkán hangsúlyozott, és sok esetben államilag is szerényen, vagy egyáltalán nem támogatott hazai motorsportos pilótákkal teszünk egy kis összehasonlítást?

A párhuzam megdöbbentő eredménnyel szolgál, hiszen a technikai sportok területén szépen csendben, a hazai sikertelen- és sikersportágak árnyékában bizony magyar sportolók mostanság „simán” eljutnak Európa csúcsára. Jól olvassák, nem csak kijutnak, részt vesznek egy rangos bajnokságon, de ha már ott vannak, meg is nyerik azt, meg időnként meg is védik az eredményüket.

2

Ott volt például Michelisz Norbi 2009-es eredménye, de így tett idén Kiss Norbert, aki 2014 után ismét Európa legjobb kamionosa lett. Róluk az első címeik megszerzése után szerencsére már többet hallunk, bár attól még messze járunk, hogy piperkőc Hamiltonok, dulifuli Rosbergek, meg jéghideg Raikönnenek sztárhíreit, vagy a sztárvilág banzájait hírértékben mindketten felülmúlják.
https://www.youtube.com/watch?v=9YVA0WGifL0
De hallottunk például gokart világbajnokunkról, Kancsár Ferencről? Ő 2015-ben a belga Genkben a Rotax Max Euro Challenge DD2-es kategóriájában lett bajnok, vagy Nagy István Árminról, aki Közép-kelet-európai bajnoki címmel dicsekedhetne nekünk, magyaroknak, ha tudnák róla. Nem mellesleg Kancsár úgy lett világbajnok az idei szezonban, hogy a portugál futamon 14 másodpercet adott a negyedik helyen végző, sokszoros F1 győztes Rubens Barrichellónak. Persze a gokart hazánkban és a világon közel sem olyan népszerű sport, mint a foci – mondhatnák. Mégis sokan űzik amatőrként, hobbi szinten, arról már nem is beszélve, hogy a gokart még mindig az F1 felé vezető út egyik lehetséges első fejezete, amit jól példáz, hogy egy-egy nemzetközi futamon akár 150 pilóta is rajthoz áll.

Komoly hagyományaink vannak autocross-ban is, Kárai Tamás például az elmúlt években háromszor végzett az európai összetett eredménylista első sorában. Vajon hány Fabia tulaj tud arról, hogy a csehek mellett mi is építjük a típust, nem is akárhogy? Az új Audi A1-es versenyautóról már nem is beszélve, ami új projekt a csapatnál.

3

Aztán ott van a rali – hát persze, hogy ide is jut név. Örökös bajnokaink, a nagy Ferjáncz-Tandari páros két Európai-bajnoki harmadik helye után majd harminc évvel Bessenyey Zoltán Nyirfás Juliannával a jobb egyben a kétkerék-meghajtásúak Európa-bajnoka lett 2013-ban, és ezt a címüket 2014-ben meg is védték a népes mezőnyben. Idén a Botka Dávid-Szeles Péter duó lett az öreg kontinens legjobbja az ERC kategóriában.

Kerényi Ádám pedig háromszoros drift Európa-bajnokunk, aki tavaly a King of Europe elsőségét szerezte még, és a felsorolás csak egy erős mazsolázás a nevek között, hiszen megannyi olyan hazai sofőrünk, navigátorunk, csapattagunk, fejlesztőnk van, akik egy-egy európai bajokságban szép sikert érnek el.

Szóval örüljünk a focisták eredményének, csak közben jó lenne a farvizükön behúzni azokat a csendes őrülteket, azokat a sportolókat is a köztudatba, akik úgy hozzák ugyancsak szívvel-lélekkel az eredményeket, a dicsőséget hazánknak, hogy mi legtöbbször tudomást sem veszünk róluk.

Forrás: Autó Pult



Szólj hozzá!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés