Connect with us

Hirdetés

technokrata

GLC néven megjelent a Mercedes GLK utódja

Garázs

GLC néven megjelent a Mercedes GLK utódja

Folytatódik a Mercedes-Benz nómenklatúra-váltása: a GLK helyett GLC-t kapunk.

GLA, GLC, GLE – a hagyományos Mercedes elnevezések (A, C, E) az osztályt jelölik, a GL pedig a terepes jellegű kialakítást. Így már egyszerűbb a megkülönböztetés, vagyis ha az új GLC-t emlegetjük, akkor az SUV mérettáblázat közepén járunk. Az AMG sportcsomaggal és terepes pakkal egyaránt rendelhető újdonságon kívülről a C-osztály formái köszönnek vissza, melyet a tervezők ügyesen dolgoztak át magas felépítésre.

mercedes_glc_5

Belül nem fáradoztak ennyit: itt gyakorlatilag a C-osztály belső tere köszön vissza, ami viszont jó ómen, hiszen az S-osztály formáival operáló belső minőségi, szép és ügyesen megtervezett. Ezúttal is központi szerepet tölt be a különálló, 7 vagy 8,4 colos kijelző, amelyen forgótárcsa segítségével kezelhetjük a központi rendszert.

mercedes_glc_2

A helykínálattal vélhetően nem lesz baj: a tengelytáv 118 mm-rel mutat túl a GLK-n, a hátsó utasok pedig a megnövelt lábtér (+57 mm) mellett nagyobb ajtóknak is örülhetnek. A szélesség és a helykihasználás is magasabb szintre lépett: a könyök-, és válltér elöl több mint 5, hátul pedig átlagosan 3 centivel növekedett. A csomagtartóba a három részben ledönthető hátsó ülésekkel akár 1600 liternyi cókmók is elfér, alapból pedig 580 liternyi hely akad. Ahogy a C-osztálynál, úgy itt is elérhető a légrugózás, amellyel a pakoláshoz 40 mm-rel csökkenthetjük a GLC hátsó magasságát.

mercedes_glc_3

A premier idejében két dízel, egy benzines és egy konnektoros hibrid hajtáslánc lesz elérhető. A GLC 220 d 4MATIC 170 lóerőt és 400 Nm nyomatékot tud felmutatni, míg a 2,15 literes öngyulladós erősebb változata erre licitál rá 204 lóerővel és 500 Nm nyomatékkal. Mindez 8,3 és 7,3 másodperces 0-100-as sprintre elegendő a legjobb esetben. Benzines fronton a kétliteres turbómotort kínálja a Mercedes-Benz. A 211 lóerős (350 Nm) egység 7,3 másodperces 0-100-as sprintet és 223 km/h-s végsebességet tud felmutatni.

mercedes_glc_7

Az összes hajtáslánchoz szériában jár immár a 9G-Tronic névre hallgató kilencsebességes automataváltó. Az átlagosan 80 kilós fogyókúra, valamint a 0,31-es légellenállási együttható mellett neki is köszönhető, hogy a legtakarékosabb dízel verzió akár 5 literrel is eljár, miközben a benzines különböző változatai is megelégszenek 6,5-7 literrel.

mercedes_glc_1

Persze ennél még jobb tisztán és ingyenesen elektromosan közlekedni: a GLC 350 e 4MATIC erre kínál lehetőséget, igaz, egy feltöltéssel csak 34 km erejéig. A 211 lóerős benzines turbómotor és a 116 lóerős elektromotor házassága 5,9 másodperces 0-100-as sprintet és 235 km/h-s végsebességet hoz létre. Az elektromos hatótávot kihasználva vegyes körülmények között rövidebb távon akár 2,6 literes étvágyat is elérhetünk, hibrid üzemmódban pedig valószínűleg 4-5 literre tehető a minimális vegyes fogyasztás. A hibrid esetében a hajtásról a hétfokozatú automataváltó gondoskodik.

mercedes_glc_6

A 4MATIC elnevezés természetesen az összkerékhajtást takarja, amely alapból a teljesítmény 55 százalékát küldi hátra. A többkuplungos tárcsás központi differenciálművel rendelkező rendszer zárási nyomatékát megnövelték a tervezők, így valószínűleg még ütőképesebb lesz tapadás tekintetében. Ha ezt terepen szeretnénk kihasználni, akkor érdemes lehet a légrugózást beikszelni: az 50 mm-rel képes megnövelni a szabad magasságot. Az opciók gazdag kínálatában megtaláljuk korunk legfejlettebb vezetési segédrendszereit is, melyek áldásos tevékenységét a Burmester audiorendszer dallamait hallgatva, szellőztethető ülésekben élvezhetjük.

mercedes_glc_4

Hogy mikor? A nagyközönség előtt szeptemberben mutatkozik be a modell, így jó eséllyel az első példányok megérkezhetnek akár a karácsonyfa alá is. A költségek egyelőre ismeretlenek, de a Mercedes-Benz jelenlegi árképzését ismerve valamivel a kategória átlaga felett helyezkedik majd el ebben a tekintetben a GLC.

Forrás: autopult.hu



Szólj hozzá!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés