Connect with us

Hirdetés

technokrata

Vörös színnel mentené meg a kerékpárosokat a Jaguar

Garázs

Vörös színnel mentené meg a kerékpárosokat a Jaguar

A Jaguar/Land Rover teljes erejével ráállt a különböző vezetést segítő rendszerek fejlesztésére. Az átlátszó oszlopok és szellemautók mellé újabb utópia társult: a kerékpárosokra figyelmeztető vöröslő autóbelső.

A Bike Sense névre hallgató rendszer tulajdonképpen abszolút sorozatképes, de néhány évig még szinte biztosan nem kerül szériába. A működés viszonylag egyszerű: az autóba épített kamera felismeri, ha motoros vagy kerékpáros közeledik és ennek megfelelően fényekkel és hanggal figyelmezteti a vezetőt az esetleges veszélyekre.

0120_bike_sense2

A belső térbe épített LED-es fényforrások az adott oldal oszlopainak és ajtószegélyeinek megvilágításával megmutatják a vezetőnek, hogy milyen irányba kell figyelnie, beállítástól függően pedig akár kerékpárcsengőt is hallhatunk.

Ez csak a kezdet. Ha például parkolás után ajtót nyitnánk, de másik jármű vagy kerékpáros közelít, a rendszer a kilincs rezegtetésével jelzi, hogy ne kapkodjuk el a műveletet és nézzünk körül.

0120_bike_sense3

Mondhatnánk, hogy felesleges drága pénzt kiadni egy olyan rendszerért, amely ennyire speciális esetekben óv csak. Viszont évente csak Nagy-Britanniában 19 ezer kerékpáros szenved halálos vagy súlyos balesetet az utakon, a statisztika pedig abszolút jogosnak tüntetni fel a rendszer jelenlétét. Ne feledjük: ha már egyetlen egy alkalommal megment minket a segédrendszer a bajtól, már maximálisan behozta az érte kifizetett összeget.

Forrás: Autó Pult



Szólj hozzá!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés