Connect with us

Hirdetés

technokrata

Üzemanyagcellás tanulmánnyal álmodik jövőt a Hyundai

Garázs

Üzemanyagcellás tanulmánnyal álmodik jövőt a Hyundai

Friss filozófiai megközelítéssel igyekszik legújabb tanulmányautóját megtölteni a Hyundai. Az Intrado hangsúlyos formákkal, divatos felépítéssel, könnyű súllyal és új generációs üzemanyagcellás hajtásláncával kiált a figyelemért.

A 2014-es Genfi Autószalonon színre lépő Intrado létrejöttének mozgatórugója, hogy a Hyundai mérnökei újragondolták, a vásárlóknak mire lehet szüksége a jövőben, milyen elvárásokat támaszthatnak járművükkel szemben. Így született meg a felhasználók mozgalmas, aktív életstílusához rugalmasan alkalmazkodó autó koncepciója.

0225_intrado_1

Az Intrado a repülőgépek szárnyának alsó, felhajtóerőért felelős felületéről kapta a nevét. A járműben felhasznált, fejlett anyagokhoz és technológiákhoz ugyancsak a légiközlekedésből merítettek ihletet – ilyen a tömegcsökkentés, a komplex kihívásokra keresett és adott, célszerű és logikus megoldások, vagy a kiváló hatásfokon működő hajtáslánc. A tömegcsökkentést különösen könnyű (és vélhetően vékony) acél alkalmazásával oldották meg, a logikus megoldásokat pedig a külső funkciókat tekintve a divatos, magasított, jobb térkihasználású koncepció szolgáltatja.

Az Intrado utasterének kialakításában a célszerűség és az alkalmazkodóképesség volt a meghatározó szempont; a beltér fejlett anyagaival és radikális kialakításával vonja magára a figyelmet. A nyílászárók szigetelései közvetlenül a központi, szénszálas vázra fekszenek fel, így az ajtók, illetve a motorház- vagy csomagtérfedél felnyitásakor feltárulnak a karbon elemek. A rendszerint elrejtett alkatrészek itt teljes pompájukban láthatók, az ‘átlátszó’ szellőzőnyílásoktól a szabadon hagyott vázig, amire közvetlenül erősítették az üléseket. Az élénk ‘Beaufort narancs’ színvilág és a nyers szénszálas felületek kontrasztja olyan különlegesség, amelyet valószínűleg a jövőben is csak tanulmányautókon láthatuk.

0225_intrado_2

Az Intrado ultrakönnyű szerkezetének alapja a központi szénszálas váz, ami új, szabadalmi eljárás alatt álló gyártási és összeszerelési technológiák felhasználásával jött létre. Ezek a technológiák együttesen alkalmazva a jövőben alapjaiban változtathatják meg az autógyártás folyamatát. A központi szerkezet merevsége és teherbírása lehetővé teszi, hogy a karosszériapanelek tetszőleges anyagból készüljenek, ami a tervezőknek nagyobb szabadságot ad, egyben leegyszerűsíti a javítási folyamatokat. A könnyű acélból készült energiaelnyelő szerkezetek még jobb ütközésvédelmi képességeket és még gyorsabb javítást tesznek lehetővé.

Az Intrado hajtását új generációs hidrogén üzemanyag-cellás hajtásláncára bízta a Hyundai. A 36 kWh kapacitású lítium-ion akkumulátort alkalmazó Intrado hidrogén-tartálya mindössze néhány perc alatt feltölthető, a jármű hatótávolsága akár 600 kilométer, a hajtáslánc üzemének egyetlen mellékterméke pedig a tiszta víz, pontosabban gőz.

Forrás: Autó Pult



Szólj hozzá!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés