Connect with us

Hirdetés

technokrata

Bajban lehetnek az autógyártók – elfogyhat az alumínium?

Garázs

Bajban lehetnek az autógyártók – elfogyhat az alumínium?

Az alumínium könnyű, és mégis kellően szilárd anyag, ez pedig a legjobb együttes egy autógyártó számára, hiszen rengeteg súlyt tudnak megtakarítani a használatával.

Az alumínium könnyű, és mégis kellően szilárd anyag, ez pedig a legjobb együttes egy autógyártó számára, hiszen rengeteg súlyt tudnak megtakarítani a használatával. A vadonatúj Range Rover, és annak Sport változata, valamint például az Audi A8 vagy R8 és a Jaguar XJ már évek óta használják, azonban Ford F-150 legújabb generációjának bevezetésével már olyan szegmensekbe is eljutott az anyag, amelyekből jóval több autót adnak el évente. Ez pedig gond lehet.

1226_f150_1

Miközben mi izgatottan várjuk, hogy hogyan veszi át a hatalmat az alumínium az autók karosszériájának összetételében, nem szabad elmennünk néhány igen komoly probléma mellett sem. Eddig csak néhány gyártó hasznosította a könnyű anyagot, most azonban egyre szélesebb körben terjed el, ami bizony problémát jelenthet a beszállítók számára. Az egyik legnagyobb globális beszállító, a Novelis első embere, Tom Boney így nyilatkozott: „nincs olyan észak-amerikai gyártó, amelynél ne lenne napirenden az általunk kínált anyag használatának széleskörű bevezetése.

Boney szerint mióta a Ford F-150 megjelent a piacon, minden konkurens elkezdte vizsgálni az alumíniumban rejlő lehetőségeket. Ezzel azonban van egy probléma: nincs elég belőle ahhoz, hogy mindenki számára elegendő legyen – legalábbis rövid távon. Az autóiparban eddig alig 6%-ban hasznosították a könnyűfémet, de a következő 6 évben ez az arány 25%-ra nőhet, amivel nem tudják tartani a lépést a beszállítók.

1226_f150_2

Úgy tudni, hogy a Ford már bebiztosította magát, hogy kellő utánpótlása legyen, miközben a beszállítók tovább próbálják növelni kapacitásukat. A Novelis, és a fő riválisa, az Alcoa lázasan dolgoznak azon, hogy elegendő alumíniumot biztosíthassanak a megrendelőik számára. Boney elmondta, hogy a következő 30 hónapban 3 további gyár beindítását tervezik, kettőt az Egyesült Államokban, egyet pedig Szaúd-Arábiában.

Az autógyártók tehát hamarosan bajban lehetnek, ha jövőbeli stratégiájukat az alumíniumra építik, mi azonban nem féltjük őket, hiszen a pénz nagy úr, és valószínűleg képesek lesznek megoldást találni erre a problémára is.

Forrás: Autó Pult 



Szólj hozzá!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés