Connect with us

Hirdetés

technokrata

Napenergiából is táplálkozik a Ford C-Max Solar Energi Concept

Garázs

Napenergiából is táplálkozik a Ford C-Max Solar Energi Concept

A CES-en debütál a konnektorról törhető Ford modell.

A Ford már a névválasztással lelövi a poént: az új C-Max tanulmányautó bizony a napenergia hasznosítását célozza meg, noha a hasonló megoldások az autóiparban mindeddig nem vetették meg lábukat. Ezúttal egy olyan hibrid modellről van szó, amely menet közben a nap fényét felhasználva tölti saját akkumulátorait.

A konnektorról tölthető C-Max hibrid a CES-en, azaz az elektronikus eszközök Las Vegas-i bemutatóján debütál. A tanulmány tetejét szinte teljes egészében napelemek borítják. A speciális eszköz felső rétege mintegy nagyítólencseként működve összpontosítja a beeső fényt az alatta elhelyezkedő napelemekre. A Ford elmondása szerint egy nap kinn a napon elegendő ahhoz, hogy a hibrid modell akkumulátorai teljesen feltöltött állapotba kerüljenek.

Ford C-MAX Solar Energi Concept

A tanulmány egyébként hibrid rendszerét tekintve teljesen megegyezik a hagyományos C-Max Energy modellel. A gyártó számításai szerint a napelemekkel kiegészített verzió mintegy évi 4 tonnányi üvegházhatást növelő gázzal bocsát ki kevesebbet egy átlagos tulajdonos használata által.

A tanulmány elkészítéséhez a Ford a SunPower Corp. és Georgia állam műszaki egyetemének segítségét vette igénybe – előbbi a napelemeket adta be a közösbe, míg utóbbi a napelemek hatékonyságát nyolcszorosan növelő, a napfény összegyűjtéséért felelős, speciális Frensel lencsék kifejlesztésével járult hozzá a végeredményhez.

Ford C-MAX Solar Energi Concept

A rendszer követi a napfényt keletről nyugat felé, minek eredményeképpen annyi napfényt képes összegyűjteni, ami nagyjából 4 órányi konnektoros töltésnek, azaz 8 kW-nak felel meg. Ezzel a mennyiséggel a hibrid C-Max 34 km megtételére képes, míg a teljes hatótávolsága 998 km. A konnektoros töltés persze megmaradt, hiszen a nap sem süt mindig. Hogy végül észül-e szériagyártású verzió a napelemekkel szerelt C-Max hibridből, egyelőre nem tudni, de amennyiben sikeres lesz a tanulmányautó fogadtatása a CES-en, könnyen lehet, hogy a Ford beadja a derekát.

Forrás: AutóPult



Szólj hozzá!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés