Connect with us

Hirdetés

technokrata

Lopják az Opeleket a cégautós flottákból

Garázs

Lopják az Opeleket a cégautós flottákból

A LeasePlan felmérése szerint az alsó-középkategória a tolvajok kedvence.

A LeasePlan flottakezelő kimutatása szerint 2011 első negyedévében összesen hét gépjárművet loptak el flottájából, amely 33 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest. Az elmúlt három év legveszélyeztetettebb márkája az Opel volt, amely az ellopott darabszámot tekintve egyelőre idén is az élen áll. 2010-ben majdnem minden harmadik esetben az Opel valamelyik típusa volt a tolvajok áldozata, míg az idei első negyedévben a hétből három lopott autó e márkából került ki. A LeasePlan-flottában legnagyobb súllyal jelen levő Fordnak ugyanakkor mindössze egy autóját lopták el idén.

Fenti márkák mellett 2011-ben már egy-egy Renault, Skoda és Peugeot gépkocsi is tolvajkézre került a flottából. Horányi István, a vállalat operációs igazgatója szerint a rablók körében az alsó-középkategória töretlen népszerűségének oka egyrészt abban keresendő, hogy ezek a típusok kevésbé feltűnőek, mivel tömegével fordulnak elő az utakon, másrészt nagy az igény bontott alkatrészeikre.

Az autólopással kapcsolatos bűncselekményeket teljes egészében nem lehet visszaszorítani, azonban rendelkezésre áll számos védelmi rendszer – mint a riasztó, az immobilizer, a kormány-, illetve a váltózár -, amely jelentősen megnöveli a lopáshoz szükséges időt, így a biztonságot is. “Érdekes tény, hogy a flottaautóinknál a helyszínen eddig nem nagyon találtak üvegszilánkot vagy egyéb, erőszakos eltulajdonításra utaló nyomot, így valószínűsíthető, hogy az ellopott gépjárművekben nem okoztak jelentős fizikai kárt” – mondta el az igazgató.

“A közel 10 ezer autónkból csupán 236 járműben kértek műholdas biztonsági berendezést ügyfeleink, de ezek a GPS eszközök elsősorban nem vagyonvédelemre, hanem a használó haladási útvonalának nyomon követésére, flottakövetésre szolgálnak. A kormányzár nem jellemző autóinkban, váltózárral azonban már gyakrabban találkozhatunk. Tapasztalataink szerint ez az eszköz, ahogy az immobilizer sem jelent nagy nehézséget a tolvajoknak, hiszen előbbi autóink tíz százalékának tartozéka volt, utóbbi pedig szinte az összes járműben megtalálható. A védelmi eszközök egyike sem teszi lophatatlanná az autót, de érdemes használnunk őket, mivel megnehezítik és meghosszabbítják a lopás folyamatát.”



Szólj hozzá!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés