Connect with us

Hirdetés

technokrata

Egy liter alatt fogyaszt a csoda-Volkswagen

Garázs

Egy liter alatt fogyaszt a csoda-Volkswagen

Bemutatkozott a dízel-hibrid VW XL1 tanulmány. Átlagfogyasztása mindössze 0,9 liter.

Katarban leleplezte legújabb “egyliteres autóját” a Volkswagen, amelynek fogyasztása még alá is ment az eredetileg kitűzött célnak. Az XL1 Super Efficient Vehicle (SEV) száz kilométerenként mindössze 0,9 litert fogyaszt, szén-dioxid-kibocsátása kilométerenként 24 gramm.

Először 2002 áprilisában mutatott be egyliteres autót a Volkswagen, ezt követte a 2009-es Frankfurti Autószalonon bemutatott L1 tanulmány. A Katarban leleplezett autó ennek tökéletesített változata: átdolgozták a műszaki részleteket és kiszélesítették a karosszériát, a két utas már nem egymás mögött, hanem egymás mellett foglalhat helyet.

800 köbcentis, 48 lóerős kéthengeres dízelmotort és 27 lóerős, lítium-ion akkumulátor táplálta villanymotort építettek az XL1-be, utóbbi 35 km/órás tempóig önállóan is képes mozgatni az autót. Erős gyorsításnál együtt dolgozik a két motor 75 lóerős összteljesítménnyel, a végsebesség elektronikusan korlátozott 160 km/óra. Nulláról százra 11,9 másodperc alatt gyorsul a könnyűsúlyú anyagokból építkező, mindössze 795 kilós tanulmány.

Hétfokozatú DSG-váltóval, szárnyas ajtókkal, magnézium felnikkel, karbon féktárcsákkal és lenyűgöző, 0,186-es légellenállási együtthatóval készült a 3,97 méter hosszú, 1,682 méter széles és 1,184 méter magas tanulmány, amelynek sorozatgyártására a korábbi hírekkel szemben nincs esély. Néhány ötletet ezzel együtt felhasználhat a Volkswagen takarékosabb autók gyártására.



Szólj hozzá!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés