Connect with us

Hirdetés

technokrata

Garázs

Juha vs. Kimi

Hétvégén Finn rali, Kankkunen visszatér, s verné Räikkönent.

Juha Kankkunen visszatér! Ha csak egyszeri is az alkalom, de akkor sem piskóta. A sportág finn legendája 51 éves, négyszeres világbajnok (1986, Peugeot; 1987 és 1991, Lancia; 1993, Toyota), 23 futamot nyert, 700 szakaszon volt a leggyorsabb, sőt terepraliban is vitézkedett, ’88-ban a Dakaron is győzött (Peugeot). A WRC-ben utoljára 2002-ben mutatkozott, amikor is egy gyengécske Hyundai Accent volánját tekergette. Kankkunen – oldalán Juha Repo navigátorral – Stobart-féle Ford Focus WRC-vel fog indulni a jubileumi, 60. Finn ralin. Célja (elmondása szerint) honfitársával, az F1-ből érkező Kimi Räikkönennel meccselni és a Top10-be kerülni, ami nem lesz könnyű.

Nem lesz az, mert ott a megannyi citroenes és fordos menő, gyári és félgyári gépekkel és a legújabb fejlesztésekkel, míg Kankkunen verdája 2008-as specifikációjú. A gyors-ugratós-murvás-ezertavas Finn ralit tavaly Hirvonen nyerte kékoválos kocsival. Ami pedig az aktuális állást illeti: a hatszoros, nemsokára minden bizonnyal hétszeres világbajnok Loeb előnye csúnya, már-már behozhatatlan. És ott van mellette az ugyancsak francia Ogier, aki jövőre már nem csak egy-egy futamon, hanem a teljes szezonban csapattársa lesz az extornásznak. És a kiebrudalt, spanyol Sordo (aki így Räikkönen mellé szegődik a Citroen Junior Teambe), meg a norvégok (Subaruval) 2003-as világbajnoka, Petter Solberg – ők a C4-esek. Focusban – Hirvonenen túl – a szintén finn Latvala, Petter fivére, Henning Solberg, a brit Matthew Wilson, valamint Khalid Al-Qassimi az Emirátusokból. A kakukttojás a norvég Östberg egy Subaruval, de rajtuk kívül is megyen pár finn srác, szóval Kankkunennek nem árt felkötnie azt a bizonyosat, ha tényleg eredményes és nem pusztán celeb szeretne lenni.

Még egy nagy, bár Kankkunenhez képest kismiska visszatérője van a versenynek, (a persze, hogy finn) Gardemeister. Toni barátunkról rég nem hallottunk elitközelben – most S2000-es Fiestának rakja. Magyarok is indulnak: Szabó Zoltán és Krisztián egy Mitsubishi Lancer Evo IX-essel. A Finn ralit csütörtök este kezdik egy szuperspeciálissal, és szombat estére le is tudják.

A 13 versenyből álló vb állása 7 futam után:

Egyéni (élcsoport):

1. Loeb 151
2. Ogier 100
3. Hirvonen 86

Konstruktőri (élcsoport):

1. Citroen 232
2. Ford 185



Szólj hozzá!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés