Connect with us

Hirdetés

technokrata

Garázs

Idegek harca

Webber vs. Vettel
Elméletileg Vettelnek kéne uralkodnia, de Webber áll jobban.

Hogy is vagyunk? Nem elég, hogy a Red Bull bikájára vörös köd ereszkedett, és helyet követel magának a nap alatt? Most már a pilótáiban sem bízhatunk? Mi lesz a toronymagas favorit, kicsi kedvenc Vettel sorsa a csapatban? Mert négy pozíció különbség a világbajnoki tabellán nem piskóta! Meddig engedi így játszadozni matadorjait Horner főnök úr? Ez így nem mehet, előbb-utóbb különbséget kell tenni közöttük, és a mutató nem Der Seb felé mutat.

Isztambulban elszakadt a cérna

Tűz és víz, rutinos öreg, pörgős fiatal. Akár így is hívhatjuk a két kisbikát. Egy biztos: mindkettő borzalmasan sikerorientált sőt, mint legutóbb kiderült, játszani is nagyon szeretnek. Mégis, Vettel mintha kissé kiesett volna a ritmusból, hibát hibára halmoz, nem kíméli gépét, ami mellesleg mindig az aktuális high-tech csodákat hordozza, és ami oly sokszor ellene fordul. Ez már mindig így marad, vagy csak hosszúra nyúlt pubertáskora zavarja összpontosítását?

  Webber      Vettel
     
Bahrein 8. 4.
Ausztrália 9. kiesett      
Malajzia 2. 1.
Kína 8. 6.
Spanyolország       1. 3.
Monaco 1. 2.
Törökország 3. kiesett
     
Pontszám 93 78
     
Összetettben 1. 5.

Pontszámot tekintve nem tűnik veszélyesnek Vettel hátránya, hisz’ épp az idei pontrendszer sajátossága miatt állnak így – azért a négy helynyi különbség elgondolkodtató. Oké, Seb nem régóta nyomja az elitligában, de már letette névjegyét az asztalra, sőt Webberrel ellentétben ő az idei csoda legfőbb várományosa – remélhetőleg nem az örök tehetség szűk ruháját húzzák rá, mint társára. Legfiatalabb belépő a nagy cirkuszba, legfiatalabb pontszerző, pole-tulajdonos, nocsak? Miből lesz a cserebogár?

Vettel alulmúl

Pislantatni sem volt időnk és már itt is volt, nők százait szegezve a képernyők elé kisfiús mosolyával, férfiak hitét adva vissza a német felsőbbrendűségben, ifjú Schumiként emlegetve. Bár ő ezek ellen kézzel-lábbal tiltakozik, tény, hogy jókor volt jó helyen. Azért a vezetésére sem mondhatunk rosszat, nemcsak fejben erős, kondija is csúcs, komolyan kikupálódott a paddockban, és ez azt jelenti, nála a technikai előny. Csak az a fránya ördög ne járna kézen fogva a technikával, ami oly’ sok borsot tör Sebastian orra alá. Lehet motor, lehet fék, ő mindig kifogja, talán egy vb-cím is elment már.

Nem úgy a hozzáértése. Talán nem véletlen, hogy a lábtörésből eszmélő Webber a szezon elején Speedy beállításaival ment, amit jól meg is morgott. Noha ő is remek érzékkel bír, a sikerhez néha több kell. Év elején némi feszültség tapintható volt kettejük között, ugyanis Webber nehezen tudta tolerálni az ifjú titán sikereit vele szemben, azaz nála megtört a jég, rövidke pályafutása során két ízben diadalmaskodott, míg ő maga mindig a “körülmények áldozata” volt.

Webber felülteljesít

“Nem mondhatom, hogy harmónia lenne közöttük, inkább egészséges versengésről beszélhetünk” – mondta Helmut Marko, a Red Bull motorsport-tanácsadója. “Kezdetben Mark nem volt hajlandó használni Vettel beállításait. Most viszont már használja, mert belátta, hogy azokkal gyorsabb tud lenni” – nocsak, a délceg lovag fejet hajt.

Fordult a kocka, a Föld pedig lapos, Webbernek két futam erejéig jobban jött ki a lépés, és máris géniusszá avanzsált. Valljuk be, ez a siker nála nem konstans eredmény, sokkal inkább időszakos fellángolás lesz. Tény, hogy a néhány évvel ezelőtti Webber szétzúzta volna kocsiját a pályán, mostanra azonban, túl a csúcson (?), lehetséges visszavonulásának árnyékában egy villanás a régi életéből. Az is tény, hogy az Isztambulban történtek miatt a bokszban is széttépte volna a tinibálványt. Ő is érzi, hogy valami nem stimmel a csapatban – noha még csak a szezon harmadánál időzünk, jelen helyzetben illene megnevezni a támogatottat, és Webber most jó eséllyel pályázik erre.

Nem annyira vannak ők jóban

Persze mindenki tagad, azonban az események önmagukért beszélnek. Ráadásul gondoljunk csak bele, az elmúlt két futam mekkora önbizalom-bomba lehetett Webbernek. Teljesen másképp fog hozzáállni a dolgokhoz, és ez simán az ő malmára hajthatja a vizet, látja a fényt az alagútban, most végre összejöhet, ennek megfelelőek lesznek a csapat felé támasztott igényei. Amik jogosak is lehetnének, figyelembe véve rutinját, higgadtságát, mely oly jellemző az ausztrálokra.

Bár mindez édeskevés lesz, a pályán csak az eredmény számít, talán ifjú vetélytársa lehűthetné forrófejűségét és koncentrálhatna jobban. Emésztheti magát, mutogathat, de a mostani hozzáállás önmagában kevéske. A gépet is kímélni kéne, mert érdekes mód mindig nála esik szét valami. Ehhez képest Mark egy passzív tojástartót vezet. Kéretik figyelni a reakciókat a következő futamokon, sok mindent elárul, ha már a “csapatutasítások kihaltak”.

Ki gondolta volna? Webber világbajnoki esélyes

Az nem kétséges, hogy Vettel a jobb pilóta, az idei esélyes. Webber eddig kivégezte maga mellől a csapattársakat, mert egyszerűen gyorsabb volt náluk. Talán változik a helyzet, talán nem, a lényeg, hogy a cirkusznak mennie kell. Nem véletlen a tulajdonos Didi Mateschitz nyilatkozata: “Ennél jobb párost nem is kívánhatnánk. Mark bizonyította, hogy az egyik legjobb versenyző az F1-ben. Ideális párossal vágtunk neki az idei évnek. Két olyan versenyzőt akartunk, akik a határon autóznak, és hajtják egymást. Ezt megkaptuk.”  Csak nehogy a matadorok az életükkel fizessenek.



Szólj hozzá!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés