Connect with us

Hirdetés

technokrata

Button kapta az Ausztrál Nagydíjat

Garázs

Button kapta az Ausztrál Nagydíjat

A bahreini szezonnyitón Alonso, Melbourne-ben a címvédő és így ismétlő Button élt a hiába gyors Vettel hibájával. Jó meccs volt.

Aki az időmérő edzés után sima, kettős Red Bull-győzelmet várt, joggal tette. Viszont annak lett igaza, aki bízott az Ausztrál Nagydíj kiszámíthatatlanságában, esőt remélt és/vagy biztonsági autót követelő eseményeket, boruló bilit. Az 58 körös verseny ugyanis szemerkélő esőben, vizes pályán kezdődött és intermediate gumikon, a rajt pedig hozta is a káoszt.

A pole-ból startoló Vettel kilőtt, mögé Massa manőverezett az ötödik kockából. Kubica egyenesen öt helyet nyert (kilencedikből negyedik). Webber visszapottyant harmadiknak, Button hatodiknak, de náluk sokkal rosszabbul járt a bahreini győztes Alonso, no meg Schumacher is. Alonso Ferrarija Button McLarenével találkozott, a spanyol kipördült, meglökte a hétszeres világbajnok Mercedesét – Alonso és Schumi a mezőny végére száműzetett (utóbbinál orrkúpot is cseréltek).

Ezért még nem kellett behívni a pazar SLS Mercit, csakhogy Kobajasi folytatni kívánta szombati akciózását. Ám a sauberes kamikazénak most „sikerült” eltalálnia két kollégáját is, csoda, hogy senkinek, Hülkenbergnek (Williams), Bueminek (Toro Rosso) sem lett baja. Trulli Lotusának zéró kedve volt működni, szóval egy kör, négy kieső, gyönyörű. De kisvártatva Senna, pontosabban HRT-je is feladta, majd Petrov versenye ért véget a kavicságyban.

A Renault-n már slick volt, hisz’ az eső elállt, az ideális ív meg rohamosan száradt. Ami nem jött be Petrovnak, tökéletesen működött Buttonnál, bár a tavalyi világbajnok is majdnem kicsúszott. De megfogta, aztán sokkal gyorsabbnak bizonyult a többieknél. Ezt látva mindenki cserélt, és hát a nagyja ekkor látogatott ki először és utoljára a bokszutcába…

Volt előzgetés, küzdelem, izgalom, csak a legeleje látszott eldöntöttnek. Erre a 26. körben az addig gond nélkül vezetgető Vettel is a bukótérben landolt (még jó, hogy volt egyáltalán hova csúszni). A Red Bull német csillagát Bahreinben egy gyertya, most állítólag a bal első fék intézte el. De míg Szahírban legalább negyedik bírt lenni, Melbourne-ből üres kézzel távozott. Az ember azt hihette, viccel, amikor úgy nyilatkozott, hogy csak érjen célba… Nem százas a Red Bull, s ezt a riválisok csúnyán ki is használják.

Aki megörökölte az első helyet, ő nem más, mint a regnáló világbajnok, az Ausztrál Nagydíjat tavaly is megnyerő Button, csak ezúttal nem a Brawn, hanem a McLaren színeiben. És köszönte, én innen számára csupán arról szólt a verseny, hogy óvja gumijait, hogy laza 51 körön át kihúzzák, és kihúzták. Button pályafutása nyolcadik futamgyőzelmét szerezte, meg is érdemelte, hibátlanul dolgozott, jókor jó döntést hozott.

A dobogós helyekre bezzeg több pályázó acsarkodott. Valakinek esze ágában sem volt kereket cserélni (Kubica, Massa, Alonso), más a friss gumitól várt tapadást és nagyobb tempót (Hamilton, Webber, Rosberg). Előbbiek jártak jobban. Kubica ügyesen védekezett, Massa nem tudta ezüstre váltani gyorsaságát. Alonso – elmondása szerint – nem akarta megelőzni csapattársát, gondja amúgy is inkább Hamiltonnal volt. A McLaren sokkal fürgébbnek tűnt a kopott gumis Ferrarinál, mégsem mehetett el mellette.

Majd alig két körrel a verseny leintése előtt Hamilton ismét támadott, de csak vesztett vele, mert síró harmadikként érkezett Webber, csatt, a McLaren és a Red Bull is a kavicsba pörgött. Visszaevickéltek, sőt Webber még a bokszba is kiment, azonban csak a hatodik, illetve kilencedik helyen értek célba. A helyi menő így hálálta meg a szurkolást az Albert Parkba miatta (is) szép számban kivándorló nézőknek…

Webber találatából Rosberg profitált, mert Button, Kubica és a két Ferrari mögött ötödikként végzett, mint Bahreinben is. Hetedik Liuzzi lett a Force Indiával (Sutil motorhiba okán esett ki), kettőből két pontszerzés, gratula, de Barrichellónak (Williams) is. Schumacher előtt is le a kalappal, mert csak visszaverekedte magát a tízbe.

Tizennégyen haladtak át a célvonalon – Alguersuari majdnem pontot szerzett (Bueminek nyilván sikerült volna), De la Rosa sem volt messze. Kovalainen és Chandhok értékes tapasztalatokkal gazdagította a Lotust és a HRT-t.

Az egyéni pontversenyben továbbra is Alonso vezet Massa előtt, Button feljött harmadiknak. Csapatban a McLaren faragott valamicskét hátrányából a Ferrarival szemben, a részletes tabellát itt találja. A Red Bullnak nagyon össze kell szednie magát, lemaradása tetemes.

Folytatás egy hét múlva, máris következik a szezon harmadik versenye, a Malajziai Nagydíj.

Ausztrál Nagydíj, végeredmény:

1.    Button (McLaren) 1:33:35.531 ó
2.    Kubica (Renault) + 12.034 mp
3.    Massa (Ferrari) + 14.488
4.    Alonso (Ferrari) + 16.304
5.    Rosberg (Mercedes) + 16.683
6.    Hamilton (McLaren) + 29.898
7.    Liuzzi (Force India) + 59.847
8.    Barrichello (Williams) + 1:00.536 p
9.    Webber (Red Bull) + 1:07.319
10.    Schumacher (Mercedes) + 1:09.391
11.    Alguersuari (Toro Rosso) + 1:11.301
12.    De la Rosa (Sauber) 1:14.000
13.    Kovalainen (Lotus) + 2 kör
14.    Chandhok (HRT) + 5 kör

Kiesett:

15.    Glock (Virgin) 41. kör
16.    Vettel (Red Bull) 26. kör
17.    Di Grassi (Virgin) 26. kör
18.    Sutil (Force India) 9. kör
19.    Petrov (Renault) 9. kör
20.    Senna (HRT) 4. kör
21.    Buemi (Toro Rosso) 1. kör
22.    Hülkenberg (Williams) 1. kör
23.    Kobajasi (Sauber) 1. kör
24.    Trulli (Lotus) 1. kör

Leggyorsabb kör: Webber (Red Bull) 1:28.358 p (216.062 km/h), 47. kör



Szólj hozzá!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés