Connect with us

Hirdetés

technokrata

Garázs

Vespa

Egy valódi sztár kulisszatitkai
Úgy látszik, idén nemigen akar kitavaszodni. Pedig sokan vannak, akik már alig várják, hogy nyeregbe pattanjanak, legyen az a nyereg masszív túramotoré vagy egy egyszerű kis robogóé. Addig is – virtuális tavaszvárónak – álljon itt egy csokornyi érdekesség a világ legkedveltebb robogójáról.

Tudta-e …

… hogy a Vespa szó olaszul darazsat jelent? Gondolom, ha valaki ismeri a Vespát, erről biztosan hallott, nem nagy újdonság. Azt viszont kevesen tudják, hogy 1945-ben, az első modell megjelenése előtt egy évvel elkészítettek egy Vespa No 0-t a Piaggio gyárban. Finoman szólva nem nyerte el a tulajdonos Enrico Piaggio tetszését, így nem került sorozatgyártásba. A fő probléma a külsejével volt: a bal oldali képet látva érthető, miért nevezték el Paperinónak, azaz Donald kacsának. Pedig okos kis járgány volt az automata váltójával és ventilátoros léghűtésével, végül mégis a jobb oldali képen látható 98-as számú prototípus volt az, amely egyszerű léghűtéses, kétsebességes motorjával és kétfokozatú kézi váltójával elindult világhódító útjára.

… hogy alig három évvel az első Vespa piacra kerülése után, 1949-ben már rajongói klubok alakultak és ugyanebben az évben már meg is választották az első Miss Vespát? 1951-re az olaszországi Vespa Klub tagjai már 2.568.880 kilométert motoroztak kedvencükkel.

… hogy a rajongók bármennyi pénzt képesek áldozni egy-egy ritkaságnak számító alkatrészért? Egy Vespa 98 váltókarja például 1030 euróért kelt el egy árverésen.

… hogy létezett egy Vespa nevű autó? 1958-ban a Piaggio négy kerékre álmodta tovább híres robogóját, és a 400 A.C.M.A nevet adta neki. A kéthengeres, 400 köbcentis verda kicsi is volt, kényelmes is, mégsem lett sikeres.

… hogy 1956 áprilisában gördült le a futószalagról az egymilliomodik Vespa? Az eseményt postai bélyeg kiadásával ünnepelték. 1965-ben minden 52 olasz lakosra jutott egy Vespa, és 1992-re már 89 különböző modellt gyártott a cég. 2002-re a Piaggio tizenhatmillió eladott példánnyal büszkélkedhetett.

… hogy 2004-ben Christa Solbach, a Nemzetközi Vespa Club Szövetség elnöke pápai áldást kapott II. János Páltól? Nem a vatikáni klubtagok magas létszáma miatt, hanem húszéves elnöki munkásságának elismeréséül.

Tovább
Hirdetés



Szólj hozzá!

További Garázs

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés