Connect with us

technokrata

Ősi település talált a norvég talajradar

talajradar

FrissInfo

Ősi település talált a norvég talajradar

Ősi település talált a norvég talajradar

Egy csoport hosszúházat találtak norvég régészek egy Gjellestadban folyó ásatáson. A késő vaskori építményekre egy 2018-ban felfedezett viking hajó közelében bukkantak rá.

A régészek talajradarral fedezték fel a hosszúházakat, köztük az egyik legnagyobbat, amelyet valaha Skandináviában találtak. A település a régészek  közleménye szerint központi szerepet tölthetett be a térségben a vaskorban. A hosszú és keskeny, egyterű hosszúházakat 86 kilométerre Oslótól délkeletre, a svéd határ közelében találták meg. A házak közül a legnagyobb 60 méter hosszú és 15 méter széles épület, ami a maga nemében egyedülálló felfedezés Skandináviában.

A régészek dolgoznak rajta, hogy megfejtsék, milyen szerepet töltött be a település a maga korában.

Ősszel kezdték meg a Gjellestadban talált hajó környékének talajradaros vizsgálatát, mintegy negyven hektárnyi területet fésültek át a hajótól délre, keletre és északra.

Sigrid Mannsaaker Gundersen, a kutatócsoport egyik régésze elmondta: egyelőre nem tudják, hogy pontosan hány évesek lehetnek a házak vagy mi lehetett a funkciójuk. Ezeket a kérdéseket azután tudják majd megválaszolni, ha kiássák a leleteket.

A házak közelében számos kiszántott sírhalmot is felfedeztek, de mint a régészek elmondták, ezek nem okoztak nagy meglepetést, mivel tudták, hogy ilyen leletek előfordulnak a környéken. Feltárásuk mégis fontos, mivel kiegészíthetik a Gjellestadról és környékéről szerzett ismereteket.

Forrás: HVG

További FrissInfo

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

TE Connectivity
casio

SmartWatch

A motorsportok szerelmeseinek szánták ezeket az órákat

2022. augusztus 4. csütörtök
mobilfox

Kütyük

Teljesen megújult a Mobilfox

2022. augusztus 2. kedd
tag heuer

SmartWatch

Együttműködik a Netflix és a TAG Heuer

2022. augusztus 1. hétfő
képernyő

Kütyük

Extrém magas monitor segíthet a gerincbántalmakon

2022. július 29. péntek

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu