Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nagy formátumú 3D nyomtatás granulátumból

nyomtatás

Ipar

Nagy formátumú 3D nyomtatás granulátumból

Nagy formátumú 3D nyomtatás granulátumból

A németországi WEBER a világszerte népszerű, kiváló minőségű gépeiről híres. Közel 60 évnyi műanyag extrudálási tapasztalatukra támaszkodva 2019 óta nagy építési térfogatú, granulátumos additív rendszereket is fejlesztenek és gyártanak.

A WEBER additive üzletág a karteziánus rendszerű 3D nyomtatóktól, a robotrendszereken át a hibrid technológiáig kínál granulátummal dolgozó megoldásokat. Nagyformátumú 3D nyomtatóikat nagy volumenű és összetett szerkezetek gyártására használják különböző területeken, mint az autóipar, az építészet, a design, a repülőgépipar, az olaj- és gázipar, valamint a gép- és szerszámgyártás. Legyen szó robusztus prototípusokról, szerszámokról, bútorokról, gyártósablonokról vagy egyedi tervezési elemekről – a WEBER additive 3D nyomtató rendszerei sokféle gyártási kihívásra választ nyújtanak. A kelet-európai régióban már több rendszer kiválasztásában, tesztelésében és telepítésében is segédkezett a WEBER hivatalos regionális partnere, az Admasys International cégcsoport, amelynek a FreeDee Kft. a magyarországi lába.

Granulátum alapú additív gyártás nagy projektekhez

A WEBER additive szerszám nélküli, közvetlen extrudálási megoldása, a “fused granular fabrication” (röviden FGF) a szélesebb körben elterjedt 3D nyomtatási technológiáknál is környezetbarátabb és gazdaságosabb. A pellet extruderes 3D nyomtató rendszereik ugyanazokat a granulátumokat használják fel alapanyagként, mint a hagyományos fröccsöntőgépek. A megolvasztott műanyag pelleteket egy fúvókán keresztül fekteti le a nyomtató, rétegenként felépítve a háromdimenziós tárgyat. Újrahasznosított granulátum felhasználásával még tovább csökkenthető az additív gyártás amúgy is alacsony környezeti terhelése és erőforrás-takarékos, körforgásos termelés valósítható meg.

Miért pont a granulátum? Noha asztali méretben a nyomtatószálak terjedtek el alapanyagként, a granulátumoknak több olyan tulajdonsága van, amely kiváló választássá teszi őket a nagy méretű vagy volumenű projektek 3D nyomtatásához.

Az FGF technológia szükségtelenné teszi az olyan feldolgozott, drágább alapanyagokat, mint a filamentek és a nyomtatóporok. Ez számos előnnyel jár. Az extruder nagy feldolgozási sebessége sokkalta gyorsabb nyomtatást tesz lehetővé. Noha a felbontás jellemzően alacsonyabb, a magasabb rétegek és a nagyobb áteresztő képesség kifejezetten ideálissá teszi nagyméretű szerszámok, sablonok vagy például design termékek nyomtatásához. Emellett a granulátum utánozhatatlanul költséghatékony alapanyag, amelyből különböző színek és ügyfélspecifikus anyagkeverékek is gyorsan és költséghatékonyan megvalósíthatók.

Változatos WEBER additive 3D nyomtató rendszerek

A WEBER additive szoros partneri együttműködéseire támaszkodva a hagyományosnak mondható 3D nyomtatók mellett hibrid és robotkaros megoldásokat is kínál. A gyártó minden esetben szorosan együttműködik a felhasználókkal a személyes igényekre konfigurált, optimális megoldás összeállításában.

A DX sorozat hozzávetőlegesen 2,5 köbméteres építési térfogatú, granulátumos 3D nyomtatókat takar aktívan fűtött munkatérrel és akár 280 °C -ig fűthető nyomtatótálcával. Így nem csak nagyméretű tárgyak gyártására, hanem azok műszaki polimerekből történő nyomtatására is alkalmas.

A HybriDX-LT és a HybriDX-Pro additív és forgácsoló rendszereik nyomtatás után az alkatrészek kritikus vagy teljes felületét CNC megmunkálással képesek tökéletesíteni helyben, ugyanazon a gépen.

A WEBER legrugalmasabb megoldása, a robotkaros DXR 3D nyomtató rendszer egy rendkívül moduláris és igény szerint konfigurálható additív gyártórendszer, amely teljes mértékben igazodik a felhasználóhoz és projektjeihez. A többtengelyes gyártás ráadásul lehetővé teszi a nem sík felületre való 3D nyomtatást is.

Segítség az additív gyártás bevezetésében

A WEBER Additive és a FreeDee Kft. már több ezer vállalatnak segített az elvárt megtérülési számokat is meghaladó technológia kiválasztásában és az additív gyártás sikeres bevezetésében. A hatékonyabb, gyorsabb folyamatoknak és a megspórolt kiadásoknak köszönhetően hónapokon belül megtérülhet a 3D nyomtatásra fordított befektetés még ilyen nagyméretű rendszerek esetében is. Ennek azonban feltétele a választott berendezés hosszú távú, ipari terhelhetősége és ismétlőképessége, a WEBER neve pedig garanciának számít a megbízható működésre és gyártói támogatásra. Amennyiben szeretne többet megtudni, tesztelné vagy megtekintené a WEBER megoldásait, vegye fel a kapcsolatot a FreeDee Kft-vel!


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További Ipar

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés