Connect with us

technokrata

Mit érdemes tudni a hegesztőgépek világáról?

hegesztőgépek hegesztés

Ipar

Mit érdemes tudni a hegesztőgépek világáról?

Mit érdemes tudni a hegesztőgépek világáról?

Bár már évszázadokkal ezelőtt megjelent a hegesztésre való igény az emberek között, hiszen két különálló rész összeforrasztására igen gyakran szükség lehetett a mindennapok során. Azonban ennek az iparágnak a valódi fejlődése csak az 1800-as években indult meg. Ma már számos olyan különböző gép létezik, amelyek mindegyike alkalmas a forrasztásra, így mindenki megtalálhatja a széles választékban azt, amire a leginkább szüksége van, legyen szó a ház körüli munkák elvégzéséről vagy hivatásról. Lássuk, milyen hegesztőgépek léteznek és mit érdemes figyelembe venni a vásárlás előtt velük kapcsolatban!

A legnagyobb klasszikusok: az MMA hegesztők

Kevesen ismerik ezen a néven őket, de ezek azok a klasszikus hegesztőgépek, amelyet még az is ismer, aki korábban sosem fogott még ilyen gépet a kezében. Ez a bevonatos pálca segítésével működő szerkezet a munkadarabok széleit összeolvasztja, egy varratot alkotva ezáltal. Hatalmas előnye ennek a típusnak, hogy nagyon kedvező az áruk és nehezen elérhető helyeken is végezhető vele munka. Hátránya, hogy bár maga a folyamat egyáltalán nem bonyolult, mégis nagy gyakorlatot igényel az, hogy tényleg esztétikus és szép legyen az elvégzett munka.

Precíz és odafigyelést igénylő: a védőgázos-elektródás hegesztők

Nagyon sok háztartásban megfordulnak ezek a típusú gépek, amelyek működésének lényege, hogy a hegesztőből kikerülő védőgázban ív keletkezik a munkadarab és az elektróda közötti részen. Az eredmény nagyon szép lesz, ám ennek eléréséhez némi gyakorlás mindenképpen szükséges. Arra azonban érdemes figyelni, hogy az adott típus milyen anyagok forrására alkalmas, ugyanis nem minden anyaggal kompatibilisek az eltérő variációk.

A sok helyen bevethető: a fogyóelektródás hegesztők

Sokoldalú, könnyen kezelhető gépek ezek, amelyek segítségével nagyon szép eredmények érhetők el és igazán esztétikus munkát adhatsz ki a kezedből a segítségükkel. A hegesztő ív ebben az esetben huzal és a munkadarab között képződik, az ehhez szükséges energiát pedig gép pozitív pólusához csatlakoztatott pisztoly adja tovább. Ebben az esetben nem képződik a varratokon salak, így sokkal könnyebb vele a precíz munkavégzés, ráadásul mivel kicsi a hőbevitel, egészen vékony vastagságú lemez is forrasztható általa.

Ne feledkezzünk meg az inverteres hegesztőkről!

Az inverteres hegesztők lényege, hogy az ilyen típusú hegesztőgépek a hálózati háromfázisú váltóáramot először egyenárammá alakítják, később pedig a hálózatinál sokkal nagyobb frekvenciájú váltóáramot képeznek belőle, így alakítva ki a forrasztáshoz elengedhetetlen egyenáramot. Vagyis tulajdonképpen egy frekvenciaváltó szabályozóról beszélünk. Nagy előnye ezeknek a gépeknek, hogy a hatásfokuk sokkal nagyobb. Nagyon népszerűek ezek a típusok a fentebb említett kategóriák mindegyikében.

Mire érdemes figyelni egy hegesztőgép vásárlásánál?

Először is érdemes a fentiek alapján egy kategória mellett letenni a voksodat, így máris nagy mértékben leszűkíthető a kör. Például ha alacsony a költségvetésed de úgy érzed, boldogulnál egy MMA hegesztővel ezek között ajánlott szétnézned, míg ha egy precízebb munkavégzést egyszerűbben lehetővé tevő gépre vágysz, a másik két kategória lehet a nyerő. Ezen felül mérlegelni kell, hogy milyen áramforrás áll rendelkezésre az adott helyszínen ahol használni fogod, de számít a gép mérete és súlya is, hiszen egyáltalán nem mindegy, hány kilónyi gépet kell tartanod a forrasztás ideje alatt a karjaiddal. Szintén mérvadó lehet az, hogy jellemzően milyen típusú anyagokkal dolgoznál, ez alapján ugyanis újra szűkíthető a kör.

A Szerszámkell webáruház virtuális polcain árkategória és márka alapján is szűrhetsz a hegesztőgépek között, ráadásul kiegészítőket is találhatsz, ha éppen arra van szükséged.


További friss híreket talál a Technokrata főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

További Ipar

Népszerű

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu